Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, () - ESKŞEHİR'de, Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapan tasarıya tepki gösteren eğitimciler bir günlük iş bıraktı. Çeşitli eğitim sendikası üyesi yaklaşık 600 kişi, hükümete tepki göstererek yürüdü. Kalabalık, yürüyüş sonunda halay çekti.
Porsuk Bulvarı İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş Sendikası üyeleri 'Kamu kaynaklarının talanına ve eğitim sisteminin siyasalaşmasına izin vermeyeceğiz' yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. Hamamyolu Caddesi Saatli Park'a kadar yürüyen kalabalık sık sık 'Hükümet istifa', 'Hırsız var', 'Her yer rüşvet her yer yolsuzluk', 'Ayarsız kantar seni de tartar' ve 'Okulda vali istemiyoruz' sloganları attı.
Kalabalığa hitaben sırasıyla Türk-Eğitim Sen Şube Başkanı Haydar Urfalı, Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir ile Eğitim-İş Şube Başkanı Ebru Sungar konuşma yaptı. Haydar Urfalı, topluca işi bırakma eylemi yaptıklarını söyleyerek, "Torba yasa tasarısında dershanelerle ilgili sadece 3 tane madde var. 16 madde milli eğitim teşkilat konusuyla alakalı" dedi.
Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir de "Bütün yetkileri tek elde toplayan hükümet, ülkeyi hızla otoriter ve yasakçı bir anlayışa götürmektedir. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile kamuoyunda güven kaybı yaşayan siyasi iktidar, eğitim sistemini tamamen denetim altına almak için düğmeye basmıştır. TBMM gündeminde olan mevcut tasarı ile dershanelerin dönüştürülmesi bahanesiyle öğrenci başına devlet desteği adı altında kamu kaynakları özel okullara aktarılmakta, devlete ait arazi ve okul binalarının özel sektöre ve kuvvetle muhtemel hükümetle bağlantılı kimi vakıf ve derneklere devredilmesi ya da kiralanmasının hesapları yapılmaktadır" diye konuştu.
Eğitim-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı  Ebru Sungar'da konuşmasında, tasarının eğitim tarihinin en büyük tasfiyesine yol alacağını söyledi. Sungar şunları kaydetti:
"AKP iktidarı MEB torba yasa tasarısıyla eğitim tarihinin en kapsamlı tasfiye operasyonu için düğmeye basmış durumdadır. Ekonomik alanda olduğu gibi önce boz sonra özelleştir anlayışı şimdi de en temel insan hakkı olan eğitimde gerçekleştirmeye çalışılmaktadır. Eğitim tarihinin en büyük tasfiyesine yol açacak, özelleştirmeyi ve yerelleşmeci yasa tasarısının bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasallaşması beklenmektedir. Milyonlarca yurttaşımızın akşam evine ekmek götürme, çocuğunu okutma kaygısını taşıdığı bu süreçte trilyonlarca parayı ayakkabı kutularında saklayan, bavullarda taşıyarak sıfırlamaya çalışan siyasal iktidarın ve Başbakanın bırakın yasa çıkarmaya bir gün bile iktidarda kalmaya hakkı yoktur. Artık hükümetin de meşruiyeti kalmamıştır. Bu nedenle uzun mücadeleler sonucu kazanılan eğitim hakkının yerelleştirilerek özelleştirilmesine karşı parasız, bilimsel ve kamusal eğitim mücadelesini vermeye devam edeceğiz. Ayrıca yolsuzluk ve rüşvete bulaşmış bu iktidara karşı da Eğitim-İş olarak demokratik zeminde mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."
Yapılan konuşmaların ardından çeşitli slogan atan kalabalık müzik eşliğinde halay çektikten sonra dağıldı.

EK(EK/SS) (FOTOĞRAFLI)