Necati MALDAR/SÖKE (Aydın), () - AYDIN’ın Söke İlçesi’nde 1950’li yıllardan yakın tarihe kadar tarımsal üretimde kullanılan traktör ve çeşitli tarım aletleri Söke Ovası Sulama Birliği’nin bahçesinde sergilendi.
Söke Ovası Sulama Birliği, 3 ay önce tarım makinelerinden oluşan bir müze için hazırlıklara başladı. Yöredeki çiftçilerin desteğiyle 25 tarım makinesi Birliğin bahçesinde sergilenmeye başladı. 2'nci Dünya Savaşı’ndan sonra başlatılan ABD kaynaklı ekonomik yardım paketi Marshall Planı kapsamında alınan tarım makineleri nostalji müzesine zenginlik kattı.
Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi, atıl durumdaki eski traktör ve tarım makinelerinin yeni nesil çiftçilerle buluşturulmasına katkı sağlayan ekipman sahiplerine teşekkür ederek, “Tarım makinelerindeki teknolojik gelişmelerle bugün önemini yitiren ve tamir için yedek parçası bile bulunmayan birçok tarım aleti depolarda, damlarda ya da arazilerin bir köşesinde atıl durumda muhafaza ediliyordu. Birliğimizin başlattığı müze oluşturma çalışmalarına duyarsız kalmayan çiftçilerimizin bağışları ile bu sergiyi oluşturduk. Makinelerin üzerlerine kimden bağış yapıldığı, modeli ve kullanıldığı yılları yazarak gelecek nesillere taşınmasını sağladık. Bahçemizin fiziki kapasitesine göre tarım makinesi bağışlarını kabul etmeye devam edeceğiz” dedi.
BİRLİK YENİ BİNASINA TAŞINDI
Kurulduğu 1996 yılından bu yana Söke Ticaret Borsası’nın üst katında yetersiz fiziki koşullara sahip Söke Ovası Sulama Birliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın eski DSİ Tesisleri’ni tahsis etmesiyle Söke -Bodrum Karayolu Bağarası Kavşağı’ndaki yeni binasına taşındı. Birlik yöneticileri yeni binalarının bahçesini tarım aletleri müzesine dönüştürdü. Müze sayesinde çiftçilerin tarımsal üretimde geçmişte hangi koşullara sahip olduğu gözler önüne serildi. Nostalji tarım makineleri müzesinde buğday hasat makinesinin yanı sıra pulluk, tırmık, mifzer ve çeşitli tarımsal ekipmanlar da bulunuyor.

NM(İÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)