ANAYASA Mahkemesi tarafından 1994 yılında kapatılan DEP milletvekillerinden Mahmut Alınak, cezaevlerindeki kötü koşulları protesto için Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi önünde çadır kurdu.
Mahmut Alınak, geçen yıl terör örgütü KCK'ya yönelik operasyon kapsamında 8 ay tutuklu kaldığı Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi önüne saat 11.00'de gelip, çadır eylemi başlattı. Alınak'ın, İzmit-Kandıra yolunun 20'nci kilometresinde bulunan cezaevinin önündeki eylemine 'Hasta Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi' de destek verdi.
Cezaevlerindeki mahkumların kötü şartlar altında ve insanlık dışı bir sistem içersinde tutulduğunu ileri süren ve bunun için insanlık nöbetine başladığını anlatan Alınak, şunları söyledi:
"İçeride olanlar, F Tipi'nde ve diğer hapishanelerde yaşayan tutuklular, küçük hücrelerde tutulmaktalar. Zindan diyebileceğimiz hücrelerde tutulmaktalar. Hücrelerin önünde devasa kuyular yükselmekte. Kuyular ki 8-9 metre yüksekliğinde, kenarında dikenli teller mevcut. Orada sadece gökyüzünü görürsünüz. Orada kendinizi uzaydaymış gibi hissedersiz. Bu kirli sistem, insanları hasta eden, kişiliklerini yok eden, ruhsal ve bedensel olarak yok eden, bir uygulamadır. Oysa ki bu kuyu sistemini sonlandırarak, ortak bahçede gün boyu kalmaları sağlanabilir. Sosyal ilişkilerini sürdürürler, akşam olunca da yatakhanelere çekilirler. İnsani olan budur. Bu çıplak aramaya dikkat çekmek istedim. İkinci kuyu sisteminin sonlandırılarak bahçe sistemine geçilmesi için buradayım. Burada çadır kuracağım, 3 gün bu olaylara dikkat çekmek için burada insan hakları nöbeti tutacağım."
Alınak, çadırda okumak için yanında bazı kitaplar getirdiğini ve jandarmanın çadırını sökmesi durumunda da yanında getirdiği uyku tulumuyla geceyi cezaevi önünde geçireceğini söyledi.