Burak GEZEN - Hilmi DUYAR/SOMA (Manisa), () - ESKİ Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanı Yaşar Okuyan, Manisa'nın Soma İlçesi'nde madencilerin mezarları başında dua etti, yakınlarına 'başsağlığı' diledi. Okuyan, "Bu maden faciası, iş kazası değil, iş cinayeti bile değil. Bu bir katliamdır" dedi.
Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faicanın ardından ilçeye gelenler arasına Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan da eklendi. Madencilerin toprağa verildiği ilçe mezarlığındaki Madenciler Şehitliği'ni ziyaret eden Okuyan, tek tek mezararı dolaşıp, başında dua etti. Yaklaşık yarım saat mezarlıkta kalan ve ölen madencilerin yakınlarıyla görüşüp acılarını payşayan Okuyan çıkışta gazetecilere bir açıklama yaptı.
"Ölen 301 madencimize Allah'tan rahmet , acılı ailelerine, milletimize başsağlığı diliyorum" diyerek açıklamasına başlayan Okuyan, "Bir defa bu bir katliam. Bunun adına iş kazası denmez. Ben 3.5 sene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapmış birisi olarak söylüyorum; Bu maden faciası, iş kazası değil, iş cinayeti bile değil. Bu bir katliamdır. Yani 301 insanın katledildiği bir sonuç var elimizde. Şimdi soruşturma açılıyor. Gördük 4 sene önce Kozlu'da da ölenler oldu. Oradada soruşturmalar açıldı. Bir sonuç çıkmıyor. İnşallah bu defa çıkar" dedi.
Eski Bakan Okuyan, geçmişte de paylaştığı gibi bu madenlerin mutlaka devletleştirilmesi gerektiğinin altını çizip, "Eğer devletleştirilemiyorsa özel sektöre hangi şart, hangi nam, hangi isim, hangi şekilde işletilmesi için devredildiği dahil iyice belirlenip, çok ciddi önlemlerin alınması lazım. Mesela Almanya'da 43 yılda 3 tane ölümle sonuçlanan maden kazası var. Demek ki bu olabiliyor. Ama bizde herkes sorumluluğu birbirinin üzerine atıyor. Siyasetçi bürokratın üzerine, bürokrat işadamının üzerine, işadamı sendikanın üzerine. Olan garibana oluyor. Katliam şehitleri var burada. Benim gözümde öyle maalesef" diye konuştu.

BG(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)