İZMİR’de yaşayan, 800 ve 1500 metrelerde Türkiye şampiyonu eski milli atlet Salih Karavaş, eşi Figen Karavaş'tan nakledilen karaciğer parçasıyla hayata tutundu. 14 Şubat Sevgililer Günü’nü hastanede kutlayacak 45 yaşındaki Salih Karavaş ve eşi, sevginin de en güzel örneğini sergiledi.
İzmir atletizm camiasının sevilen isimlerinden, 400-800 ve 1500 metrelerde Türkiye şampiyonluğu bulunan eski milli atlet Salih Karavaş, 2000 yılında karaciğer hastalığına yakalandı. Doktorların 'Primer Sklerozan Kolanjit' (PSK) teşhisi koyduğu Karavaş son iki yılını hastanelerde geçirdi. Zamanla Karavaş'ın karaciğeri de hastalıktan etkilendi ve doktorlar nakil kararı verdi. Ancak kadavradan uygun karaciğer bağışı gerçekleşmeyince Karavaş’ın hayati tehlikesi ortaya çıktı. İzmir Kent Hastanesi’nde yapılan tetkiklerde, 44 yaşındaki 14 yıllık eşi fotoğrafçı Figen Karavaş’ın karaciğer dokusu uygun bulundu.
BİR AN OLSUN DÜŞÜNMEDİ
Bir çocuk annesi Figen Karavaş bir saniye bile düşünmeden “Eşim için canım feda. Hemen bu nakli yapalım. Önce kalbimi, hayatımı verdim. Şimdi karaciğerimi veriyorum. Sevgimle birlikte veriyorum. Karaciğerimi o vücut kabul edecek” diyerek ameliyata girdi. Hastanede Karavaş ve eşi operasyona alındı. Doç. Dr. Murat Kılıç ve Doç. Dr. Murat Zeytunlu başkanlığında, Prof. Dr. Mehmet Alper, Op. Dr. Cahit Yılmaz, Op. Dr. Zafer Önen, Op Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu’dan oluşan heyet başarılı bir operasyonla parça karaciğer naklini gerçekleştirdi. Çift, başarılı geçen operasyonun ardından yoğun bakım servisine alındı.
ATLETİZM KULÜBÜ ORGAN BAĞIŞI YAPACAK
Salih Karavaş’ın atlet arkadaşlarından beden eğitimi öğretmeni ve İzmir Atletizm Spor Kulübü Genel Sekreteri Adnan Yahşi, “Salih 2000 yılında rahatsızlanana kadar çok iyi spor yapıyordu. Ancak rahatsızlanınca doktorlar sporu yasakladı. Türk atletizminin en sevilen en başarılı atletlerinden arkadaşlarımızdan biriydi. Onun yakalandığı hastalıktan kurtulması için atletizm camiasını seferber ettik. Sonunda onu hayata bağlayacak organı eşi Figen verdi. Aylardır Salih için organ arıyorduk. Organ bağışının insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu gördük. Salih iyileştikten sonra kulübümüzün tüm sporcularıyla organ bağış kararı aldık” dedi.