İZMİR, () - EGE Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, Berkin Elvan’ın vefatı ve sonrasında yaşananlarla ilgili olarak gerginlik uyarısı yaptı, "Unutulmamalıdır ki geçmişte ülkemiz benzer olayları fazlasıyla yaşamıştır ve hiç kimse artık yürek burkan evlat acılarına ve tarihe yazılmış yeni kara sayfalara şahit olmak istememektedir" dedi.
Yazılı açıklama yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, Berkin Elvan, Burak Can Karamanoğlu ile polis memuru Ahmet Küçüktağ’ın ölümlerinden büyük üzüntü duyduklarını bildirdi. Berkin ve Burak Can’ın ölümüne neden olanların en kısa sürede adalete teslim edilmesini, ilgili kurumlara duyulan güvenin yeniden tesisi için gerekli gördüklerini belirten Akgerman şunları söyledi:
"Yerel seçimler öncesinde ülkemizde yaşanan siyasi kutuplaşma ve gerginlik, maalesef tehlikeli bir boyuta gelmiş bulunmaktadır. Meydanlardaki konuşmalar, suçlamalar ve bazı siyasetçilerin düşünmeden kullandıkları dil ve üslup, ortamı daha çok gererek her türlü provokasyona açık hale getirmekle kalmayıp emniyet güçlerimizi de protesto gösterilerine karşı daha ölçülü ve hoşgörülü davranmaktan alıkoymaktadır. Unutulmamalıdır ki geçmişte ülkemiz benzer olayları fazlasıyla yaşamıştır ve hiç kimse artık yürek burkan evlat acılarına ve tarihe yazılmış yeni kara sayfalara şahit olmak istememektedir. Sorumluluk taşıyan herkesin ortamı geren tutum ve davranışlardan özenle kaçınması gerekmektedir. Buna barışçı gösteri yapanlar da dahildir. Onlardan beklenen, demokratik haklarını kullanırken şiddet yanlılarını aralarına almamaları, sandığa giderek oy kullanmanın, huzur ve barış içinde bir seçim geçirmenin çok daha önemli olduğunun bilincinde hareket etmeleridir. Demokrasilerin
'olmazsa olmaz'ı kuvvetler ayrılığı prensibi ve yargı bağımsızlığına yönelik artan kaygıları giderecek önlemler bir an önce alınmalı ve Avrupa Birliği ölçülerinde demokratik standartlara ve özgürlüklere kavuşmanın yolu açılmalıdır. Bu bağlamda, davalarda fiili infaza dönüşen uzun tutukluluk sürelerinin azaltılarak tutuksuz yargılanmaya olanak tanınmasını memnuniyetle karşılıyor, kaygıları bir nebze olsun gidermeye yönelik bir adım olarak görüyoruz. Ne var ki bu yönde daha fazla gelişme beklerken, seçim öncesi gerilim atmosferinde yapılan yeni HSYK düzenlemesi ile internet erişimine getirilen, getirilmesi düşünülen kısıtlamalar ve medyaya yönelik uygulamalar, maalesef alıştığımız demokratik standartlardan bile uzaklaşma anlamına gelmektedir. Oysa, 'ileri demokrasi'yi hedefleyen bir ülkenin, yargı bağımsızlığını, şeffaflığı, medyayı ve haber alma özgürlüğünü kontrol altına alma gibi bir kaygısı ya da ihtiyacı olamaz, olmamalıdır."

iÖ(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)