ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesinde 36 yaşındaki Hamide Dağ, fırıncılık yaparak aile ekonomisine katkı sağlıyor.
Erzurum'un İspir ilçesinden eşi Hamide Dağ ile birlikte 15 yıl önce Gelibolu ilçesine gelen Orhan Dağ ekmek fırını işletmeye başladı. Bir süre sonra Orhan Dağ'ın hastalanıp, ameliyat olması üzerine Gazi Süleyman Paşa Mahallesi'ndeki fırının başına eşi Hamide Dağ geçmek zorunda kaldı. İlk önceleri sadece kasada duran ve ekmek paketleyen Hamide Dağ, sırasıyla hamur karma, ekmek tutma, kürekçi ve pişiriciliğe kadar zorunlu olarak öğrendiği fırıncılık mesleğini, şimdi severek yapıyor. Kadınların her işin üstesinden gelebileceğini bir kez daha kanıtlayan fırıncı Hamide Dağ, mesleğe 14 yıl önce, eşi hastalandığı ve işyerinin kapanmaması için başladığını, zor olmasına rağmen bugüne kadar sürdürdüğünü söyledi.
Kadın olmasının yaptığı iş için engel oluşturmadığını belirten Dağ, “Son 5 yıldır kendi fırınımızda pişirici ve kürekçi olarak çalışıyorum. Daha önce kendi evimin işleriyle uğraşıyordum. Kadınların istemesi halinde her işi yapabileceğine inanıyorum. İstedikten sonra yapamayacağımız iş olmadığını düşünüyorum. Bu işin elbette ki zorlukları vardır ama kadınlar olarak ilk önce yapacağımız işe inanmalıyız” diye konuştu.
İşyerinde fırın ustasının da olduğunu ama kendisinin de bu işi sevdiği için çalıştığını ve günde bin 500 ekmek çıkardıklarını belirten Hamide Dağ, “Önceleri beni fırının başında görenler şaşırıyordu ancak şimdi herkes bu duruma alıştı” dedi.

DZ(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)