Turgay İPEK / ERZURDUM, () - ERZURUM merkez Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, harabe binaların arasında yok olmaya yüz tutan tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak için 3 bine yakın ev ve iş yerini kamulaştırdı, 150 milyon liranın üzerinde para harcadı. Kentin saklı tarihini ortaya çıkaran Başkan Korkut, "Geçmişten bugüne muhteşem bir seyir zevki sunmaya başladık" dedi.
Yakutiye Belediyesi'nin, Sultan Melik Semtinde başlattığı çalışmaların ilk ayağını oluşturan Üç Kümbetler ve çevresindeki tarihin uyanışı, şimdiden yerli ve yabancı binlerce vatandaşın ilgisini çekiyor. Tarihin canlandığı, manevi duyguların doruğa ulaştığı Üç Kümbetler ve çevresinin, ismine yakışır bir görüntüye sahip olması için kolları sıvayan Yakutiye Belediyesi, çevresindeki onlarca tarihi Erzurum evlerini de kurtardı. İstanbul Kapı, Yakutiye Medresesi, Boyahane Hamamı, Camisi projelerinin tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Ak Partili Ali Korkut, Gürcü Kapı Peyzaj ve restorasyon projesi, Gümrük Han ve Hamamı çevresi peyzaj ve restorasyon projelerinin ise devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
"Osmanlı, Selçuklu ve İlhanlı dönemine ait 100'ün üzerinde tarihi eseri bünyesinde barındıran Yakutiye İlçesinde göreve geldiğimizin üçüncü yılında Erzurum'un harabe binaları arasında yok olmaya yüz tutan saklı tarihini ortaya çıkarmaya başladık. Hepsi birbirinden değerli olan bu eserler aralarındaki engeller kaldırılarak yıllar sonra birbirlerini de görmeye başladı. Erzurum'u açık hava müzesine çevirdik. Gün yüzüne çıkan tarihi eserler sayesinde geçmişten bugüne muhteşem bir seyir zevki sunmaya başladık. Tarihi gün yüzüne çıkarmak için 3 bine yakın ev ve işyerini kamulaştırdık. 150 milyon liraya yakın para harcadık. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor."

FOTOĞRAFLI