ERZURUM'da 'hava kalitesini değerlendirme' toplantısında konuşan Vali Ahmet Altıparmak, belirli saatlerde ciddi kirlilik olduğuna işaret ederek, havayı kirletenlere 504 lira ceza kesileceğini söyledi.
Vali Yardımcıları Abdurahman İçyer, Naci Aktaş, belediyeler, Atatürk Üniversitesi, çevre ve şehircilik, sağlık, meteoroloji, ilgili kurum ve sivil toplum kuluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantıyı açan Vali Ahmet Altıparmak, inversiyon yaşanan saatlerde ciddi bir kirlilik olduğunu kabul etmek gerektiğini söyledi. Vali Altıparmak, "Kirlilik yok, deyip kendimizi aldatamayız. Kirlilik var ve bununla ilgili neler yapabiliriz? Kısa vadede ve uzun vadede kirliliğin ortadan kalkması için ne yapmamız gerektiğini bulmamız lazım. 'Sosyal yardımlaşma kömür dağıtıyor ve kalitesiz kömür kullanılıyor' deniyor. Ayrıca sanayide kullanılan yanık yağlar, lastikler veya evlerde kullanılan bu tür maddeler tabii ki bir anda Erzurum'un ciddi manada hava kalitesini tehlikeye düşürüyor" diye konuştu.
SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN TEMİZ ÇEVRE
Kömürle ısınmaktan Erzurum'un vazgeçmesi gerektiğine dikkati çeken Vali Altıparmak, inversiyon yaşanan yerde kirliliğin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Erzurum'un tamamen maksimum sürede doğalgaza geçmesi gerektiğine dikkati çeken Vali Altıparmak, kömür yakılan evlerde bundan sonra doğalgaz sobası kurularak ısınma sorununu değiştireceklerini bildirdi. Vali Altıparmak, şöyle devam etti:
"Kredi temin ettirerek bütün ailelerin, iş yerlerinin hızla doğalgaza geçmesini sağlamayılız. Daha sonra işyerlerinde atık yağ, atık lastiklerin yakılmasını kesinlikle yasaklamamız lazım. Belediye, çevre ve sağlık ekipleri çok ciddi denetimler yaparak bu duruma son vermesi lazım. Aksi takdirde ilde yaşanacak hastalıkların önünü alamayız ve küçük çocuklara ciddi manada zarar vermiş oluruz. Belediye, çevre, sağlık kuruluşlarından oluşan ekipler denetimlerini sıklaştıracak. Sağlıklı nesil yetiştirebilmenin en önemli yollarından biri onları eğitmekse bir diğeri de sağlıklı ve temiz bir çevre. Bunun için bu konuda birinci derecede sorumlu olan buradakilere düşüyor."
ÇEVRE KONTROL EKİBİ OLUŞTURULDU
Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezinden toplantıya katılan bir uzman, 1952 yılı Aralık ayında Londra'da 4 gün süren yoğun kirlilik sırasında 4 bin kişinin öldüğü anımsattı. Bir basın mensubu, 20 Aralık günü Erzurum'da saat 18.00- 23.00 arasında partikül madde açısından normal değerlerinin 4-8 kat fazlasına çıkılmasına karşın 'uyarı' sistemenin devreye girmediğini, bu yüzden yaşlı, hasta ve çocukların korunmasız sokağa çıktıklarını, yetkililerin bunu nasıl değerlendirdiğini sordu. Günlük ortalama değerlerin alındığına dikkati çeken Çevre Müdürlüğü yetkilileri, halkın panik olmaması için duyuru yapılmadığını bildirdi. Çevre Müdürlüğü yetkilileri şimdiye kadar yaptıkları denetimlerde hiç kimseye ceza kesmediklerini söyledi.
Bunun üzerine Vali Altıparmak, belediye, sağlık, çevre müdürlüklerinden seyyar ekipler oluşturulmasını istedi. Kaçak kömürün kentte girmesini önleyeceklerini ifade eden Vali Altıparmak, yakmadan kaynaklanan denetimlerin hızlandırılacağını kurallara uymayanlara 504 lira ceza kesileceğini sözlerine ekledi.