Zafer KUMRU/ ERZURUM, () - ERZURUM'da Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) başkanlığında düzenlenen ve gerçeği aratmayan çığ tatbikatında senaryo gereği tehlikeli bölgede üzerlerine çığ düşen kayakçıların kurtarılması canlandırıldı.
Palandöken Dağı'nın Konaklı Bölgesinde AFAD, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 112 Acil Servis ekipleriyle birlikte çığ tatbikatı düzenlendi. Tatbikatı Vali yardımcısı Ertuğrul Egemen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, AFAD Başkanı Fuat Oktay, bazı kamu kurum müdürleri, kayakçılar ve dağcılar izledi. AFAD'dan 82, UMKE'den 10, JAK'tan 8 olmak üzere toplam 100 personelin katıldığı çığ tatbikatına yataklı kamyonet, otobüs ve kar üstü kurtarma araçları getirildi.
Senaryo gereği 7 arkadaş tehlikeli alanda kayak yaparken üzerlerine çığ düşüyor. Arkadaşlardan 3'ü çığdan kurtulurken diğerleri karın altında mahsur kalıyor. Ekipler gelen ihbar üzerine kar üstü araçlarla çığ bölgesine giderek cihazlarla kar altında kalan kayakçıların yerini tespit ediyor. Daha sonra köpeklerin arama yaptığı alanda bir kayakçı ölmüş olarak bulunuyor. Çığ altında kalan diğer 3 kayaçı ise kurtarılırak kar üstü araçlarla ambulansa götürülüyor. Kayakçıların kurtarılmasının ardından ekipler her ihtimale karşı çubuklarla alan taraması yaparak olay yerinden ayrılıyor.
AFAD Başkanı Fuat Oktay, arama kurtarma teknisyenlerinin hem bilgi beceri hemde eksiklikleri belirleme açısından çığ tatbikatı yaptıklarını söyledi. Tatbikattaki amacın bir senaryo çerçevesinde iyi ve kötü yönleri tespit etmek olduğunu belirten Fuat Oktay, şöyle konuştu:
"Tatbikatta özellikle araç, gereç, ekipman noktasında iyi olduğumuzu gördük. Tatbikatlarımız ülke çapında ö bölgenin afetselliğne göre farklı yerlerde yapılacak. Tatbikatta gördük ki asıl önemli olan, arama kurtarmaya gerek duymadan tedbirleri almak. Kayakçıların ve dağcıların kendilerine gösterilen bölgelerin dışına çıkmaması onları riske girmemesi demektir. Senaryoda da bu vardı. Tüm kayakçılara, amatör dağcılarımıza gerekli kurallara uymaları kendilerine gösterilen alanlarda faaliyette bulunmaları özellikle tavsiye ediyorum."

ZK(KS/BT) (FOTOĞRAFLI)