ARALIK ayına girilmesiyle birlikte Doğu Anadolu Bölgesi'nde hava büyük ölçüde soğudu. Erzurum'da gecenin en düşük sıcaklığı sıfırın altında 24 derece olarak ölçülürken, Ardahan'da Kura nehri buz tuttu.
Cuma günü etkili olan kar yağışı ardından yüksek basıncın etkisi altına giren Doğu Anadolu'da sıcaklıklar hızla düşmeye başladı. Termometreler sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 17, Ağrı'da 14, Ardahan'da 13, Erzincan'da 7, Muş'ta 3 ve Iğdır'da 0 dereceyi gösterdi.
Ardahan kent merkezinden geçerek Hazar Denizi'ne dökülen Kura Nehrinin yüzeyi havaların soğumasıyla birlikte buz tuttu. Ardahan topraklarında 189 kilometre dolaşan Kura Nehri, özellikle geceleri ısının sıfırın altında düşmesi sonucu buz tuttu. Ardahan'dan Gürcistan'a geçen ve Azerbaycan topraklarını da dolaşan 1523 kilometre uzunluğundaki Kura Nehri hakkında Ardahanlılar, "Kar 1 ay gecikmeli yağdı. Önceki gün yağan kar hemen kalktı ama soğuk hava Kura'yı dondurdu" dedi.
Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Pazartesi gününden itibaren kuzeyden gelen alçak basıncın etkisi altına gireceğini söyledi. Pazartesi gününden itibarek kuvvetli kar yağışı beklendiğini bildiren yetkililer, yağışların Çarşamba gününe kadar devam edeceğini bildirdi.