ERZURUM'u depremlerden korumak için 480 yıl önce başlatılan 'Binbir Hatim' geleneği kapsamında tarihi Ulucami'de cuma namazı öncesi yapılan hatim duasında izdiham yaşandı.
Erzurum merkez ve ilçelerindeki camilerde, geçen 15 Aralık'ta başlayan Binbir Hatmin duası bugün cuma namazı öncesi Ulu camide gerçekleştirildi. Cuma namazı öncesi yapılacak duaya ve cuma namazına katılmak için bazı vatandaşlar buz tutan şadırvanda abdest aldı. Cemaatin tıklım tıklım doldurduğu Ulu Cami'ye girmeye çalışanlar, izdihama neden oldu.
Erurum Müftüsü Hasan Çınar'ın yaptırdığı duaya Vali Ahmet Altıparmak, Emniyet Müdürü Kamil Karabörk ile camiyi dolduranlar 'amin' dedi. Tarihi Ulu camide yapılan dua sırasında Müftü Çınar bu yıl 23 bin dolayında hatim ile birlikte 101 tefsir okunduğunu söyledi.
'PİR ALİ BABA BAŞLATMIŞ'
Erzurum merkeze bağlı Dutçu Köyü'nde ikamet eden Pir Ali Baba "Eğer her yıl 1001 hatim okursanız Allah bu memleketi özellikle zelzeleden (depremden) korur" diyerek geleneği başlatır. Pir Ali Baba ayrıca, sahibi bulunduğu 8 köyden 4'ünün gelirinin tamamını 1001 hatmin okunması için vakfeder.
Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar süren 1001 hatim geleneğinde zaman zaman aksamalar olur. Erzurum'da babasının ölümü üzerine 26 yaşında Müftü olan Muhammet Sadık Solakzade (1882- 1960) ile birlikte hiç aksatılmadan hatim okunur.