ERZURUM İl Müftü Yardımcısı Abdurrahman Kotan, İslam Hukuku'nda 'Evlat edinme' diye bir husus olmadığını söyledi. Müftü Yardımcısı Kotan, "İslam Hukuku'nda evlat edinme yok. Çocuk alınıp belli ölçülerde bakılabilir. Erkek veya kız çocuk buluğ çağına geldiği zaman İslam Hukuku'nun koyduğu mahremiyete dikkat ederek aynı evde bulunabilir. Fakat öz evlat gibi olması mümkün değildir" dedi.
Müftü Yardımcısı Abdurrahman Kotan, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle '190 Alo Fetva' hattının hergün 09.00- 23.00 saatleri arasında hizmet vereceğini söyledi. Kotan, Dini Danışma Çağrı Merkezi'nde erkek ve kadın görevlilerin halkı dini konularda  bilgilendireceğini vurgalayarak şöyle dedi:
"Nasıl ki; 'itfaiye 110', 'acil servis 112' olarak biliniyorsa, 'Alo 190 da 'Dini danışma soru merkezi' olarak bilinmelidir. Fetva hattına çok ilginç sorular geliyor. Özellikle son günlerde gelen 'Dinimizde evlat edinmeye bakış nasıldır?' sorusu dikkat çekiyor. İslam Hukuku'nda evlat edinme yok. Örneğin, çiftlerin başka çocukları var, yine evlat edinmek istiyorlar. İslam'da ya nesep (evlilik) yoluyla ya da süt yoluyla ancak mahremiyet oluşabilir. Süt yoluyla oluşabilmesi için de 2 yaşına kadar çocuğun süt emmiş olması lazım ki; neseben o bayanın veya erkeğin çocuklarıyla kardeş olabilsin. 2 yaşın üstünde evlat edinme durumunda özellikle belli bir yaştan sonra mahremiyet sınırlarına dikkat etmek lazımdır. Çünkü dedik, islamda evlat edinme müessesesi yoktur. Belli bir yaştan sonra erkek ve kadın birbirlerine mahremiyet sınırları içerisinde hassasiyet göstererek belli bir ortamda bulunabilirler. Çünkü normalde o ikisinin birbiriyle evlenmesi caizdir. Ama sütten oluşmuş bir kardeşlik varsa aynen neseben haram olanlar gibi süttende haram olurlar ve evlenmeleri caiz değildir. Hiç çocuğu olmayanlar için çocuk alınıp belli ölçülerde bakılabilir. Erkek veya kız çocuk buluğ çağına geldiği zaman İslam Hukuku'nun koyduğu mahremiyete dikkat ederek aynı evde bulunabilir. Ancak öz evlat gibi olması söz konusu değildir."
İLGİNÇ SORULAR
'Alo Fetva Hattı'na gelen sorulardan bazıları da şöyle:
* Muta nikahı caiz midir değil midir? * Bedenen, zihnen engelli olan çocuğu aldırmak doğru mu? * Kredi ile ev araba alabilir miyim? * Ağlamak abdesti bozar mı? * Kordon bağlatmak, spiral taktırmak, burun estetiği, saç ektirmek, dövme yaptırmak, eşin erkek akrabalarıyla yalnız kalmak, internetten alışveriş yapmak, gazlı içecekler içmek, TOKİ'den ev almak, bir kadının eşinden gizli para harcaması, lazer epilasyon yaptırmak caiz midir? * Zekatı taksitlendirerek vermek, varis çorabı üzerine mes edilir mi? * Evli bir çift süt kardeş olduklarını öğrenirse ne yapmalıdır? Nikahları düşer mi? * Bir kadeh içki içmek de haram mıdır, bu konuda ölçü nedir? * Hazır yiyeceklerdeki mayaların dini hükmü nedir?

FOTOĞRAFLI