MUSTAFA Kemal Atatürk yönetiminde, 'Milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz' kararıyla Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum'daki tarihi Kongre Binası restore edildi. Örümceklerin sardığı, harabe görüntüsünden kurtarılan kongre binası 23 Temmuz günü yapılacak 95'inci yıldönüm törenleri sırasında açılacak.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığında 23 Temmuz- 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında toplanan ve alınan kararlanla Kurtuluş Şavaşı meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi, 10 Ocak 2011 günü protokolle TBMM'ye devredildi. Sivas kongre binasıyla birlikte TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı bünyesine alınan Erzurum Kongre binasının bakımsızlıktan iç ve dış sıvaları döküldü. Çocuklar bahçesinde top oynadıkları için çoğu camları kırıldı. Duvarlarına çeşitli yazıların yazıldığı belirlenenKongre binasında delegelerin oturduğu salon dışında kalan bölmelerde örümceklerin ağ ördüğü görüldü.
TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığından sağlanan yaklaşık 3.5 milyon lira ödenekle, Erzurum Kongresi'nin yapıldığı tarihi binada geçen yılın Mayıs ayında başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı. 3 katlı ve çok sayıda odası bulunan 5 bin 200 metrekarelik kapalı alanı bulunan Kongre binasında incelemelerde bulunan Vali Ahmet Altıparmak, yetkililerden bilgi aldı. Çalışmaların sona geldiğini belirten Vali Altıparmak, binanın 95'inci yıldönümü olan 23 Temmuz günü açılacağını belirtti. İnşaat firması yetkilileri, binanın mimari yapısına dokunulmadan sıva, döşeme, tavan, çatı, kapı ve pencereleri olmak üzere tepeden tırnağa yenilendiğini söyledi. 
YILLARCA OKUL OLARAK HİZMET VERDİ
Merkez Yakutiye ilçesinin Kongre Caddesindeki tarihi bina, 19'uncu yüzyıl sonlarında yapıldı. Erzurum Kongresi, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında, İdadi Mektebi (Lisesi) olarak hizmet veren bu binanın birinci katındaki salonda toplandı. 1925 yılında geçirdiği yangında binanın tüm ahşap bölümleri yandı. Yangından sonra onarılan bina, Atatürk Yapı Meslek Lisesi, daha sonra Fen Lisesi, 1998 tarihinden itibaren Güzel Sanatlar Lisesi olarak hizmet verdi. Binanın halen ikinci katında bulunan salon ve salona açılan iki oda, Kongre Müzesi olarak kullanılıyordu. Özel müze statüsünde bulunan salonda kongre üyelerinin fotoğrafları, özgeçmişleri, o dönemden kalma sıralar ve benzeri belgeler sergileniyor.

Tİ(KS/İD) (FOTOĞRAFLI)