CUMHURİYET'in kuruluş meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi'nin 95'inci yıl kutlamaları, Kent Meydanı'ndaki bando takımının gösterisi ve sergilerle başladı.
Tarihi Yakutiye Medresesi önündeki Kent Meydanı'nda düzenlenen kutlamaya Vali Ahmet Altıparmak, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, kaymakamlar, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Her ilçenin kendine özgü ürünlerini ve yöresel lezzetlerini sergilediği alanda Erzurum tabyaları gravür ve resim sergisi açıldı. 23 Temmuz 1919'da toplanan Erzurum Kongresi'nde alınan kararlar vatandaşlara dağıtılırken Binbaşı Barış Öz yönetimindeki 9'uncu Kolordu Bölge Bando Komutanlığı ekibi medrese önünde ilk önce marşları çaldı. Bando Binbaşı Barış Öz, daha sonra izlemeye gelen bazı çocukları orkestra şefi olarak görevlendirdi. Bando ekibinin gösterisi vatandaşlarla birlikte söylenen 'Memleketim' şarkısıyla sona erdi.
Vali Ahmet Altıparmak, Erzurum Kongresi'nin şanına yakışır bir şekilde bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanacağını belirterek şunları söyledi:
"Kutlamalar kapsamında ilçelerimizdeki üreticiler, ürünlerini meydanda açılan standlarda satacaklar. Kongrenin 95'inci yılında çalışmalarımız göz dolduracak. Bir milletin uyanış meşalesinin yakıldığı Erzurum'da kongreye gereken önem verilecek. Bundan sonra da yükselen çıta asla gerilemeyecek. Halkımızı bir hafta boyunca Erzurum Kongresi kutlamaları ve etkinliklerine bekliyoruz."
Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak mili mücadeleyi başlattıktan sonra 3 Temmuz'da Erzurum'a gelerek 23 Temmuz günü 63 delegenin katılımı ile Erzurum Kongresi'ni topladı. Kongreye 38 oyla Mustafa Kemal Atatürk başkan seçildi. 7 Ağustos 1919'da tamamlanan kongre çalışmaları sonunda 10 maddelik bir sonuç bildirisi yayımladı. Milli Mücadele programının belirlendiği ve 'Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, bölünemez. Kuvayı milliyeyi amil ve iradeyi milliyeyi hakim kılmak esastır. Manda ve himaye kabul edilemez' gibi kararların alındığı Erzurum Kongresi'nin 95'inci yıl dönümü kutlamaları Valilik tarafından bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

FOTOĞRAFLI