İbrahim MAŞE/MERSİN, () - JAPONYA'nın Kushimoto açıklarında kayalıkla çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni'nde şehit olanlar, Mersin'de düzenlenen bir törenle anıldı.
Japonya'dan dönüşte 16 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı'ndan ayrıldıktan sonra Kushimoto açıklarında tayfuna yakalanarak kayalıklara çarpıp batan Ertuğrul Firkateyni'nde şehit olan 587 Türk denizcisini anmak için Mersin Türk Japon Dostluk Derneği tarafından tören düzenlendi. Atatürk Parkı'ndaki Refah Şehitliği'nde düzenlenen törende şehitler için saygı duruşunda bulunulup Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde iki ülkenin milli marşları okundu.
Törende konuşan Mersin Türk Japon Dostluk Derneği Başkanı Süleyman Cengiz şunları söyledi:
"Dönüş yolunda büyük bir tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni, Kushimoto açıklarında batmış ve 587 denizcimiz şehit olmuştu. Hayatta kalanları da Kushimoto halkı kurtarmıştı. Aramızda Wakamaya eyaletinden, Kushimoto'dan, Kushi Adası'ndan o kahraman Japonların torunlarının torunları bizzat buraya kadar geldiler. Bizleri onurlandırdılar. Denizcilerimizin boşuna şehit olmadığı, 124 yıl sonra hala bu dostluğun güçlenerek devam ettiği bu gün görülmekte. Türk ve Japon tarafı olarak yıllardır emek sarf eden herkese teşekkür ederiz."
Törenin sonunda bazı Japon konuklar, şehitliğin önünde kendi geleneklerine uygun olarak saygı duruşunda bulundu.

FOTOĞRAFLI