Arzu KAYA-Mustafa ÖZDABAK/İSTANBUL, () ERGENEKON ve Balyoz Davası avukatlarından tahliye taleplerine ilişkin açıklama geldi. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklama yapan avukatlar 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin tahliye taleplerini reddetmesinin mümkün olmadığını belirtti.

"13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ KENDİNİ YÜRÜRLÜKTE KABUL EDİYOR"
Ergenekon Davası'nın tutuklu sanıkları Hasan Iğsız ve Alaattin Sevim'in avukatı Murat Ergün, Ergenekon Davası'na bakan mahkemenin gerekçeli kararı yazmadığını belirterek, bu duruma Anayasa Mahkemesi'nin bir mağduriyet olarak baktığını söyledi. Geçtiğimiz Cuma günü tahliye olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tahliye olduğunu ifade eden avukat Ergün, “Bugün aynı mahiyette olan diğer sanıklarla ilgili olarak biz de başvurumuzu yaptık. Mağduriyetlerin giderilmesinden başka bir isteğimiz yoktur. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin açıkladığı polemiklere girmiyoruz. 13. Ağır Ceza Mahkemesi yaptığı açıklama ile kendini hala yürürlükte kabul ediyor olabilir ama bunun böyle olmadığını Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla görüyoruz" dedi.

"TUTUKLULUĞUN DEVAMI YÖNÜNDE VERDİĞİ KARARLAR YOK HÜKMÜNDEDİR"
Ergenekon Davası'nın sanıkları Mehmet Ali Çelebi, Mustafa Dönmez, Merdan Yanardağ'ın avukatı Serkan Günel, İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Tuncay Özkan, Levent Göktaş ve Sedat Peker'in tahliye olduğunu belirtti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kendini yetkili gördüğünü ifade eden avukat Günel, “13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yetkileri kaldırıldı, tasfiye halinde görevine devam etmekteydi. Sayın Abdullah Gül'ün onayladığı yasa ile birlikte Özel Yetkili Mahkemeler kapatılmıştır. Ellerinde olan dosyaları devam ettirme şansları yoktur. Yargıtay aşamasına ulaşmayan ancak hüküm verilen dosyalarla ilgili kendilerine 15 günlük bir gerekçeli karar yazma süresi tanınmıştır. Bunun dışında 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yapabileceği hiçbir iş yoktur. Hukuken dosya kararı veremez. Tutuklulukların devamı yönünde verdiği kararlar hukuken yok hükmündedir" diye konuştu.

Balyoz Davası avukatlarından Kemal Yener Saraçoğlu ise Balyoz Davası'nda yeniden yargılama ve infazın durdurulması talebinde bulunduklarını belirtti.

"13. AĞIR CEZA MAHKEMESİ DOSYA İÇERİĞİNİ GÖNDERMELİ"
Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan'ın avukatı Oğuz Kayıran ise Özel Yetkili Mahkemelerin yetkisinin kalmadığını ifade ederek, “Tahliye talebinde bulunduğum mahkeme kalemi, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosya içeriğini göndermediğini söyledi. Mevcut mahkemelerin tahliye kararı verebilmesi için 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosya içeriğini göndermesi lazım" şeklinde konuştu.

AK (MK) (FOTOĞRAF)