ŞEHİTLER ABİDESİ’NDE ZAFER GURURU
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99'uncu yıldönümü kutlamaları ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü törenleri, kent merkezinde kordon boyundaki Valilik binası önünde yapılan törenin ardından Gelibolu Yarımadası Hisarlıktepe Mevkii’ndeki Şehitler Abidesi'nde devam etti. Şehitlikteki törenlere vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Burada gerek Şehitler Abidesi'ni gezen, gerekse şehitlerin mezarlarını ziyaret eden vatandaşlar ile protokol üyelerini, İkinci Kolordu Komutanlığı Bandosu’nun çaldığı ve yine askeri personelin seslendirdiği 'Mehter marşı', 'İzmir Marşı', 'Gençlik Marşı' gibi marşları söyleyerek karşıladı.
Tören alanına ilk olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörüm ile geldi. Orgeneral Özel, burada hem silah arkadaşlarını hem de tören için gelen vatandaşları selamladı. Protokol üyelerin ardından ise abidedeki tören alanına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan helikopterle geldi.
Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, kuvvet komutanları Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Diyanet İşleri başkanı Mehmet Görmez, Avustralya Türkiye Büyükelçisi James Larsen, Yeni Zelanda Türkiye Büyükelçisi Taha Macpherson katıldı.
ŞEHİTLERİNE KOŞTULAR
Şehitlikteki tören, anıta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çelenk konmasıyla başladı. Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri Adına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Çanakkale Valisi Ahmet Çınar da anıta çelenk bıraktı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve saygı atışının ardından TSK adına konuşan Tuğgeneral İsmail Gürgen şunları söyledi:
"Bugün milletçe her sayfası şehitlerimizin kanlarıyla yazılmış Deniz Zaferi'nin 99. Yıldönümünü kutluyor. Şehitlerimizi anmak için huzurlarınızdayız. Dünyanın en kudretli devleti iken, 1912 yılından itibaren ayakta duramayacak ölmek üzere olan bir Osmanlı Devleti’nin mirasını paylaşmak için çıkan dünya savaşına katılsın ya da katılmasın Osmanlı İmparatorluğu için varolma savaşıydı. Osmanlı Devleti’nin kazandığı en anlamlı zafer Çanakkale’de elde edildi. Birinci Dünya Savaşı’nda İngiltere ve Fransa, Boğazları geçmeye karar verdi. Balkan savaşlarında yenilen Osmanlının direnme gücünün olmadığını düşündüler. Denizden Boğaz’ı geçemeyen düşmanlar kara güçleriyle de saldırdılar. Asıl saldırı 18 Mart boğaza gelen düşman ateşle başladıklarında menzile yerleymek için geri çekilen askerin yerini almasının ardından kıyamet koptu. 8.5 ay boyunda düşman saldırısına karşı konuldu. Kimse yerinden kıpırdamadı. Mehmetçik üzerine gelen çelik yağmurlarına aldırmadı. Karadan da Çanakkaleyi geçemeyeceğini anlayan düşman kuvvetleri çekildi. İngiltere ve Fransa’nın gücü Çanakkale’de önemli ölçüde yitirildi. Mustafa Kemal Anafartalar kahramanı olarak tanındı. İstaklal Şavaşının başlangıcı ve atatürk’ün doğuşudur. Çanakakle derelerini su yerine kan aktığı buğday tarlası gibi ceset tarlası olan insan kaybının en çocuk olduğu en kanlı savaşlardan birisi oldu. Çanakkale savaşı insanlığın ve dostluğun da yaşandığı savaş oldu. Öldükten sonra koyun koyuna yatan kahramanların savaşı. İnsanların hasiyet mücadelesi oldu. Sen başını eğme şehit babası gözyaşından akan her damla yaşa minneti var milyonlarca milletin. Dualarınızla hatırlayın kahramanlarını. Tüm dünya ders alsın ve korksun. Şehitlerimiz hiç merak etmeyin Bağımsızlığımızın sembolü al bayrağımızı dalgalanmaya devam edecektir."
BİRLİK BERABERLİĞİ EMRETTİLER
Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine Çanakkale’de şehit olanları anarak başladı, rahmet diledi. Erdoğan şunları söyledi:
"Uzak diyarlardan Çanakkale’ye gelen buralarda hayatlarının kaybedenler, artık bizim evlatlarımızdır onlar. Onları da rahmetle yadediyorum. Tam 99 yıl geçti. Zor günler yaşadık. Ciddi badireler atlattık. Önemli sorunlar yaşandı. Ama bugün 99. yıldönümünde büyük bir ülkede itibarlı ve güçlü bir ülkede bir ve beraber olarak geleceği yüremeye devam ediyoruz. Çanakkale deniz zaferini milletimiz ve ülkemizi nezdinde önemli bir yeri var. Sadece düşmana ve dünyanın modern ordularına karşı kazanılmış zafer değildir. Bir milletirin kendi makus talihini yendiği zaferdir. Bir milletin yeniden özgüven elde ettiği imanıyla kahramanlığıyla her sorunun üstesinden geleceği inandığı bir zaferin adıdır. Bu zafer kurtuluş savaşına giden yolun açmıştır. Tüm komutanlarına başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzerie tüm neferlerimize özellikle şehit ve gazilerimize milletce vefa borcumuz vardır. Bu borcu hiçbir zaman unutmayacak gelecek nesillerini de her zaman hatırlamasını sağlayacağız. Gençlerimizi kutsal emanetleri geleceği toşamalırını sağlayacağız. Çanakkale yüreklerini toplu vurarak toplumların sindirmiş bir zaferdir Kurtuluş Savaşı aynı şekilde kalplerini bir attığı böylece istiklal savaşının kazanıldığı bir zaferdir. Türkiye Cumhuriyeti kardeşlik üzerine inşa edilmiştir. Birliğine kardeşliğine sahip çıkan bir Türkiye sadece askeri alanlarda değil her alanda yeni destanlara yazmaya devam edecektir. Yanıbaşımızda yatan binlerce şehidimiz bizlere kardeş olmayı, İri olmayı, diri olmayı, birlikte Türkiye olmayı emrediyorlar. Bugün de 81 vilayetimizde o dönemki vatan topraklarının dört bir tarafından gelip şehit oldular. Aynı mezara defnedildiler. Bize düşen bu kardeşliği muhafaza etmek ve daha ileriye taşımaktır. Mirasını kutsal olarak görüyoruz. Vatan toprakları sizin bize kutsal emanetinizdir. Tıpkı sizler gibi vatanımızı devletimizi ve aziz milletimiz için canımızı feda etmekten kaçırmayacağız. Balyağımızı çok daha yüksek burçlara dikmek için çalışacağız. Sizin yazdığınız kardeşlik destanını onurumuz bilecek o kardeşliği yüceltecek ve sarsılmaz bir imanla koruyacağız. Emanetiniz olan bu ülkeyi her alanda dünyanın gıptayla izlediği bir ülke haline getireceğiz. Sizlerin torunu olduğu bilincini her daim içimizde tayışacağız."
SOLO TÜRK NEFES KESTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın akrobasi timi Solo Türk, boğaz üzerinde gösteri uçuşu yaptı. Nefes kesen gösteri, törene katılanlarca büylük ilgiyle izlendi. Gösterinin adından ise, Deniz kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı, rotası Afrika sahilleri olan gemiler saygı geçişi yaptı. Tören, şehit mezarlarının ziyaret edilmesiyle sona erdi.

Taylan YILDIRIM/ÇANAKKALE, ()

İÖ(SS) (FOTOĞRAFLI)