BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nden halktan barış ve huzura sahip çıkmasını isteyerek, "Bu sadece bir başlangıç. Çözüm süreci sadece bir yıl içinde bu kadar değiştirdiyse birkaç yıl içinde olacakları sizde hayal edin. Bölgenin talihi değişecek. Ne olur, bu çözüm sürecine sımsıkı sahip çıkın. Huzura barışa bahara sahip çıkın" dedi.
Başbakan Erdoğan, Diyarbakır ziyaretinin ikinci gününde Bismil İlçesi'nde toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan, toplu açılış öncesi kendisini taşıyan helikopterle tören alanı olan Özgürlük Bulvarı'ndan geçti. Tören alanını dolduran, yaklaşık 20 bin kişi de, helikopterde bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu. Başbakan Erdoğan, yanında Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ ve bakanlarla birlikte saat 11.45 sıralarında tören alanına geldi. Erdoğan, Bülentç Arınç ile Bozdağ ile bakanların ellerini tutup havaya kaldırarak halkı selamladı.
"DİYARBAKIR'IN BİSMİL'İN TARİHİ SİLVAN BARAJI İLE DEĞİŞECEK"
Başbakan Erdoğan, 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganlarıyla kürsüye çıkarken, Bismil'de 83 milyon TL harcama ile yaptırılan 6 eseri resmi olarak hizmete aldıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bismil’deki 84 derslik ile 200 öğrenci kapasiteli pansiyonu tamamladığını, futbol sahasını yol ve su projelerinin de açılışını yaptıklarını anlattı. Bismil'in, Türkiye ölçeğinde en büyük sulama hizmeti alan ilçelerin arasında bulunduğunu, Batman Barajı'ndan 1000 dekar alanın sulandığını, Atatürk Barajı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük sulama projesi olan Silvan Barajı'nı da inşa ettiklerini, tamamlandığında 245 bin hektar alanın sulanacağını bildirdi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"İnşallah 318 bin kişiye istihdam sağlanacak. Diyarbakır’ın, Bismil’in tarihi Silvan barajıyla değişecek. Dün, Diyarbakır’daydık. Orada hem oradaki kardeşlerimizle hasret giderdik hem de dün 740 milyon lira yatırım bedeli olan 17 ayrı hizmetin toplu açılışını yaptık. Bugün Bismil ve Ergani’de açılışları da eklediğimizde toplamda bir seferde Diyarbakır’a bu gelişimizde 880 milyon TL’lik yatırım kazandırdık."
İKİNCİ KEZ 'KÜRDİSTAN' DEDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da dün sadece açılışlarla değil başka sürprizlere tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, bizimle heyecanımızı paylaştı. Aynı şekilde dün bir vuslata bir kavuşmaya çok uzun süren hasretin son anına gelişe de hep birlikte şahit olduk. Değerli sanatçımız Şivan Perwer’in 37 yıl süren hasreti sona erdi. Diğer sanatçımız İbrahim Tatlıses ile bir güzel konser verdiler. 400 çifti, hep birlikte evlendirdik. Allah'ın izniyle artık sadece Türkiye içinde değil tüm bölgede yeni bir süreç, yeni bir iklim, yeni bir bahar atmosferi yaşanıyor. Türkiye hızla değişirken bölgemizde değişiyor. Türkiye güçlenirken bölgemizde güçleniyor. 1000 yıllık tarihimizden aldığımız güçle hem ülke içinde hem bölgemizde bir kez daha kardeşlik egemen oluyor. Diyarbakır, ne kadar güçlü ne kadar müreffeh huzurlu olursa Erbil, Süleymaniye, Zaho, Musul, Kerkük, Şam da o kadar güçlü o kadar müreffeh o kadar huzurlu olur."
"NE OLUR BU ÇÖZÜM SÜRECİNE SIMSIKI SAHİP ÇIKIN"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'ın bölgenin İslam coğrafyasının kutup yıldızlarından biri olduğunu peygamber, evliya kabirleri, makamları, camileri ile Türkiye’nin değil aynı zamanda dünyanın yönünü döndüğü bir şehir olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:
"Diyarbakır çok çok önemli. Onun için huzuruna güçlü şekilde sahip çıkmalı. Kararlarını verirken Diyarbakır çok düşünmeli. Barışa güçlü şekilde sahip çıkmalı. Bu yıl Nevruz da başlayan bahar iklimine kuvvetlice sahip çıkmalı. Dün Diyarbakır da farklı bir hava atmosfer gördük. Diyarbakır’da barışı gördük, huzuru gördük, artık yeter diyenleri gördük. Ben inanıyorum ki, Bismil’de aynı şeyi söylüyor. Karşımdaki tabloda yeter artık diyor. Diyarbakır’da anne babaların güvenini, gururunu gördük. Esnafın güldüğünü gördük. Tarihi mekanların her yerden ziyaretçileri ağırladığını gördük. Sanayi ticaretin geliştiğini gördük. Çözüm süreci Diyarbakır’ı köklü şekilde değiştiriyor. Burada da aynı manzarayı umudu görüyoruz. Bismil’de kardeşliğin güç kazandığını, umutların çoğaldığını görüyorum. Bu sadece bir başlangıç çözüm süreci sadece bir yıl içinde bu kadar değiştirdiyse birkaç yıl içinde olacakları sizde hayal edin. Bu süreç bir kar topu gibi ilerleyecek. İlerledikçe büyüyecek, büyüdükçe umutları çoğaltacak. Bölgenin talihi değişecek. Diyarbakır değiştikçe Irak, Suriye, bölge değişecek. Buradan doğan barış güneşi tüm coğrafyamızı ısıtacak. Ne olur, bu çözüm sürecine sımsıkı sahip çıkın. Huzura barışa bahara sahip çıkın."
İDEOLOJİNİN DELİ GÖMLEĞİ
Başbakan Erdoğan, yolda giderken bir şeyin dikkatini çektiğini ve kendisinin belediye başkanlığından geldiğini söyledi. Başbakan, şöyle devam etti:
"Her zaman temizliğe bakarım. İstanbul’u çöp dağlarıyla devraldım. İstanbul halkı buna layık değildi. Çok kısa zamanda çöp dağından kurtardık. Buradaki kardeşlerimin de temiz bir Bismil’e layık olduğuna inanıyorum. Yağmurlar geliyor, kar, kış da geliyor. Niçin bizim yavrularımız yorulsun, biz buna layık mıyız? Bismilli layık mı, çöp, çamur Bismillinin kaderi mi? Öyleyse bu kaderi değiştirmek sizin elinizde. Bunu hep beraber değiştirmeliyiz. Alt üst yapısıyla çok daha farklı bir Bismil'i gelin birlikte tesis edelim. Bunlar olmayacak şeyler değil. İdeolojinin deli gömleğini giyinirsek bu temiz Bismil'i bulamayız. Onun için omuz omuza vereceğiz. Dünyanın gelişmiş ülkeleriyle nasıl Türkiye yarışıyorsa sessiz devrim gerçekleştirdi deniliyorsa her yerde bu olmalı. Sadece İzmir’de, İstanbul’da değil burada da olmalı. Bismilli her şeye layık. Bismilli yavrular bataklık içinde yüzmemeli."
"HUZURUN BOZULMASINA İZİN VERMEYELİM"
Erdoğan, birilerinin çözüm sürecinde ciddi anlamda rahatsız olduğunu anlatırken, şöyle devam etti:
"Neden çünkü onlar gençlerin kanıyla canıyla besleniyorlar, onlar uyuşturucuyla zehirledikleri insanlardan besleniyor, ölümden acıdan besleniyorlar. Onlara fırsat tanımayalım diyorum. Bu sürecin bozulmasına sabote edilmesine fırsat tanımayalım diyorum. Kışkırtmalar, engellemeler tehditler karşısında yiğitçe mertçe duralım. Bu huzurun bozulmasına izin vermeyelim."
"BÜTÜNÜYLE TEK MİLLET, TEK BAYRAK"
Başbakan Erdoğan, o eski dönemini kapattıkları Türkiye'nin 23 Nisan 1920'de Ankara’da her rengi ihtiva eden bir ülke olduğunu vurgularken, "Ret, inkar asimilasyon artık bizim iktidarımızla bitmiştir. Zira ben Türk’e Türk, Kürt’e Kürt, Laza Laz kardeşim diyebiliyorum. Biz bütün bu farklılıklarla tek milletiz" dedi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bu kavramın; millet kavramının içinde Türk'ü Kürt'ü, Laz'ı Çerkez'i de var. Bütünüyle tek millet. Kardeşlerim. Ve bu tek milletin tek bayrağı var. Tek bayrak. Bu bayrağın rengi şehidimizin kanıdır. Hilal bağımsızlığın ifadesidir. Yıldız şehitlerimizin ifadesidir. Kardeşlerim, biz hakkıdır hakan tapan milletimin istiklal gibi bu yolda böyle yürüdük. Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda? Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda. Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda, Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda. Öyleyse bizim tek vatanımız var. Tek millet tek bayrak tek devlet. Böyle yürüyeceğiz geleceğe. Bizim başka bayraklara ihtiyacımız yok, ülkemizi bölene bu gayretin içerisine girenlere müsamahamız yok. İri diri beraber hep birlikte Türkiye olacağız. Kardeşlerim artık farklı bir Türkiye var. Şimdi yasakların yasak olduğu bir ülke var. Özgürlüklerin her geçen gün kazandığı, demokrasinin ileri standartlara ulaştığı bir Türkiye var. Bir de kardeş olacağız. Çok daha ileriye gideceğiz. Ben sizi Allah için seviyorum. Ne Türk ne Kürt ne Laz ne şu ne o bu olduğunuz için değil. Beni yaratan Allah sizleri yarattığı için seviyorum. Makam mevki için değil. Ne olacak yav? Sonunda gideceğimiz yer neresi kara toprak. Ne yapacaklar? Bizi iki metre mezara gömecekler. Hocaefendi ne diyecek? 'Başbakan, Cumhurbaşkanı niyetine' demeyecek; 'Er kişi niyetine' diyecek. İmanı olanlar için söylüyorum. Başka bir şey var mı? Oraya gömecekler ayrılıp gidecekler. El ele vereceğiz. Bu ülkenin, eşit özgür vatandaşları olarak Türkiye’ye inşallah çok daha güzel günler yaşatacağız."
Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda, Diyarbakır ve Bismil’in şu anda aldığından çok daha fazla hizmeti hak ettiğini, kamu yatırımlarını azami ölçüde yaptıklarını okul, hastane, konut, barajlar yollarla Bismil’i değiştirdiklerini ancak ilçenin çöp, kirliliği hiç hak etmediğini önümüzdeki süreçte vicdanla karar vermelerini istedi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Bismil İlçesi’ndeki 86 projenin toplu açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi. Çocuklara hediyeler dağıtan, Bismil’in köylerinin fahri din adamları ile görüşen Başbakan Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ve beraberindekilerle inşaatı devam eden Bismil Hükümet Konağı’nı inceledi. Başbakan Erdoğan, daha sonra içinde Hükümet Konağı’nın da bulunduğu Bismil Adliye Binası’na girdi.
TÖRENDEN NOTLAR
Tören öncesi Bismil ilçesi giriş ve çıkışlarında polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Özgürlük Bulvarı’ndaki tören alanına girişte arama noktaları oluşturulurken, binaların çatılarına da keskin nişancılar yerleştirildi. Polis helikopteri denetimde bulundu. Sivil Savunma ekipleri, tören alanı çevresinde kimyasal gaz ölçümü yaptı. Tören alanını dolduran vatandaşlara, AK Parti ve Türk bayrakları dağıtıldı. Çalınan yöresel müzikler, alanı dolduranları eğlendirdi.