Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı ile Türkiye Ulusal Ajansı tarafından Condrad Otel'de düzenlenen "Erasmus+ Programı ve İş Dünyası İçin Fırsatlar Toplantısı"na AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık katıldı. ALLAH İNSANLARA İYİ BİR EŞ VE İŞ NASİP ETSİN DİYE DUA EDERİZ
Toplantıda konuşan Fikri Işık, tüm sistemlerin asıl hedefinin insanın mutluluğu olduğunu belirterek, "İnsanların mutluluğunda önemli noktalardan bir tanesi çok iyi bir eğitimdir ve o çok iyi eğitimin sonunda çok iyi bir iş imkanıdır. Hele hele bu da iyi bir eşle taçlanırsa, o insanın mutluluğuna diyecek olmaz. Dolayısıyla hep dua ederiz, Allah insanlara iyi bir eş ve iş nasip etsin diye. Tabi, iyi bir eş de, iş de çok kolay elde edilmiyor. Bu biraz nasip meselesi ama o nasipleri de kovalamak insanın görevi" diye konuştu.
AB'ye girmenin, sadece müzakereleri fasıl fasıl yürütmek anlamına gelmediğini söyleyen Işık, "İşte Erasmus programları gibi çok değişik programlarlar AB ülkeleriyle gerek hükümetler, gerek sivil toplum örgütleri, gerek iş dünyası bazında ilişkileri geliştirmek, güçlendirmek aslında Türkiye'nin AB politikasının da olmazsa olmazı" dedi. 2004-2014 HEDEFİMİZ, 70 BİN CİVARINDA VATANDAŞIMIZI AVRUPA'YA GÖNDERMEK
Mevlüt Çavuşoğlu da 2007-2013 döneminde AB eğitim ve gençlik programlarının son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini aktararak, "Sadece bu dönemde 630 milyon avro civarında fon kullanılmıştır. Milletimizin cebinden bir kuruş çıkmadan 2 milyar TL'lik bir kaynak yine gençliğimizin eğitimine aktarılmıştır. Bu kaynaklarla özellikle 370 bin vatandaşımız, kendi meslek ve ilgi alanlarıyla ilgili Avrupa'da eğitim alma, staj yapma ya da tecrğbe edinme imkanı bulmuştur. Yine bu yıllar arasında 136 milyon avro hibe kullandırılarak, 60 binden fazla vatandaşımızı Avrupa'ya gönderdik meslek amaçlı ve sadece 2013 yılında öğrencilerimizle beraber 70 bin vatandaşımızı bu projeler kapsamında Avrupa'ya gönderdik. Yine 2004-2014 hedefimiz de, 70 binin altında kalmayacak, yine 70 bin civarında vatandaşımızı hem üniversite eğitimi, hem mesleki eğitim, hem de her yaştan vatandaşımızı kendi oluşturdukları projelerle Avrupa'ya göndereceğiz. Düşünebiliyor musunuz; Türkiye'nin bir köyünden bir vatandaşımız bir proje üretiyor, cebinden bir kuruş çıkmadan Avrupa'ya gidiyor, Avrupa'da gerek kendi mesleğinden, gerekse kendi yaşından arkadaşlarıyla buluşuyor ve bu tecrübelerini paylaşıyor. Diğer taraftan 150 bin tane Avrupalı dostumuzu da bu projeler kapsamında Türkiye'de ağırladık" diye konuştu.
Erasmus+ programı çerçevesinde artık yeni bir yöntemle tüm eğitim programlarının tek çatı altında birleştirildiğini anlatan Çavuşoğlu, "Bize düşen ise, bu programı herkese anlatmaktır" diye konuştu "AB, EN ÖNEMLİ DEVLET PROJEMİZ"
AB'nin, Türkiye'nin vazgeçilmez bir çağdaşlaşma projesi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Türkiye, çok boyutlu bir dış politika izleyebilir ama en önemli devlet projemiz, dış politika projemiz ve aydınlanma projemiz Avrupa Birliği'dir. AB sürecinde geçtiğimiz yıllarda bazı durağanlıklar olmuştur. Bunun bir çoğu da AB'den kaynaklanan engellerden dolayı olmuştur. Fakat sadece 2013 yılında bir kaç adımla yeniden pozitif gündem oluşturulmuştur. 22. faslın açılması, Fransa'nın blokajı kaldırarak açılması, arkasından geri kabul anlaşması ve vize serbestisi anlaşmalarının Aralık ayında imzalanması yeniden bir pozitif ortam yaratmıştır" dedi. Çavuşoğlu, bu pozitif ortamın iyi değerlendirilmesi ve reformlarla desteklenmesi gerektiğine de işaret ederek, "Bu reformları yaparken, Avrupalı dostlarımızdan da beklentilerimiz var. Herşeyden önce Avrupalı dostlarımıza Türkiye'nin önüne gereksiz engeller koymamalarını, hevesini kırmamalarını rica ediyoruz ve bunu da tüm görüşmelerimizde zaten dile getirdik" diye konuştu.