Teoman ERİŞ/ALANYA (Antalya), () - ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde fiziksel engelliler için savunma sporu eğitimi başlatıldı. Engelli bireylere karşılaşabilecekleri olası darp veya kapkaç olayında kendilerini koruyabilecekleri teknikler öğretildi.
Alanya Belediyesi Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi, 'Engelliler Haftası' etkinlikleri kapsamında ilçede yaşayan fiziksel engelliler için savunma sporu eğitimi başlattı. Atabey Gençlik ve Spor Kulübü'nde düzenlenen derslere katılan engelli bireyler, Uzakdoğu Sporları Antrenörü Ahmet Çolak'tan savunma tekniklerini öğreniyor. Engelli bireylerin hareket kabiliyetini ve özgüvenlerini artırmayı da hedefleyen savunma sporu eğitimi 'Engelliler Haftası' ile sınırlı kalmaması için sürekli hale getirilecek.
TEMEL EĞİTİM ALDIK
Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi Proje Koordinatörü Münir Altıoğlu, engelli bireylerin toplumsal yaşama aktif katılımını sağlamak ve gündelik hayatta karşılaşabilecekleri sorunlara karşı hazırlıklı olmaları için bu spor faaliyetini gerçekleştirdiklerini söyledi. Fiziksel engelliler için ilk kez bir savunma sporu eğitimi düzenlendiğini belirten Altıoğlu, şöyle dedi:
"Olmamasını diliyoruz, ama engelli bireyin bir problem yaşadığında en azından ilk hayati darbeden kendini koruyabileceği savunma tekniklerinin temel eğitimini almış olduk. Bu eğitimlerin Engelliler Haftası'ndan sonra da devam etmesini planlıyoruz. Toplumsal olarak duyarlı bir halk olduğumuz için engelli bireylere karşı yapılan çok fazla darp girişimi yok, ama olası bir saldırıyla karşılaşmaları halinde her bireyin bu duruma hazırlıklı olmasını istiyoruz."
DERSLER DEVAM EDECEK
Uzakdoğu Sporları Antrenörü Ahmet Çolak ise şöyle dedi:
"Bu faaliyetler neticesinde arkadaşlarımıza biraz olsun katkı sağlayabilirsek bu bizleri çok mutlu edecek. Ekip olarak vermiş olduğumuz hizmetin çok değerli olduğunu düşünüyoruz. İlk dersimizi verdik. İleride sistematik olarak savunma dersleri vermeye devam edeceğiz. Engellilere yönelik saldırı olaylarını pek duymuyoruz ama bir gün böyle bir şeyle karşılaşılırsa en azından zaman kazanmak açısından ilk saldırıyı bertaraf etmek adına tedbir almamız gerektiğini düşünüyorum."
ÖZGÜVENİ ARTIRIYOR
Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi Uzman Fizyoterapisti Erdem Demir de engelli kişinin fiziksel kapasitesine uygun yapılacak savunma sporunun, diğer spor branşlarında da olduğu gibi engellilerin özgüvenlerini ve hareket kabiliyetini artırabileceği kaydetti.
Fiziksel engelli 39 yaşındaki Ümit Barut ise kendisine uygun her türlü sporu yapmak istediğini dile getirdi.
Yürüme engelli 38 yaşındaki Baykal Görgülü de "İlk defa böyle bir spor faaliyetine katıldım. Hocamızdan bazı savunma tekniklerini öğrendik. Eğitimlere daha çok arkadaşımızın katılmasını istiyoruz. Bize bu salonu tahsis eden herkese teşekkür ediyorum" dedi.

TE(HA/İD) (FOTOĞRAFLI)