ERZURUM'da '3 Aralık Dünya Engelliler Günü' nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği Şubesi ile Zihinsel Engelliler Derneği, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Dernek başkanları protokolün kendilerini yalnız bırakmasına üzüldüklerini söyledi.
Havuzbaşı semtindeki Atatürk Anıtı'nın önüne gelen Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Saniye Eğilmez ve 2 engelli ile 4 yakınına, Türkiye Sakatlar Derneği Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe de eşlik etti. Çelenkleri anıta bırakıp saygı duruşunda bulunan engelliler adına açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Sadullah Efe, "Türkiye'nin neresinde olursanız olun engelli olmak çok zor. Erzurum'da olmak ise daha zor. Bugün 3 Aralık Engelliler Günü. Yani bizim günümüz. Her yıl burada kendi çapımızda bir kalabalık oluştururduk. Kar ve buzu dikkate alarak üyelerimizi törene getirmedik, 'Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için' diyerek dernek başkanları olarak çelenklerimizi bıraktık. Protokol yoktu. Geçmiş dönemlerde de yanımızda olmuyorlardı. Ama bugün onları yanımızda görmek isterdik. Sürpriz yaparak bu soğuk havayı sıcağa çevirebilirlerdi" diye konuştu.
Kentte zihinsel engellilere bakış açısının çok dar olduğunu ve buna da çok üzüldüklerini ifade eden Erzurum Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Saniye Eğilmez ise şunları söyledi:
"Bizler sadece 3 Aralık'ta değil her zaman hatırlanmak istiyoruz. Ama görüyoruz ki bugünümüzde bile hatırlanmıyoruz. Çocuklarımızın durumuna çok üzülüyoruz. Böyle manzaralarla karşılaşınca üzüntümüz kat kat artıyor. Erzurum'da engelliler için hiçbir sosyal faaliyet yok. Hep ikinci planda tutuluyoruz. 138 üyemiz var, hava muhalefeti nedeniyle buraya gelmelerini istemedik. Sadece 2 engelli çocuğumuz ve 4 velilimizle çelenk bıraktık. Ama burada devletimizin büyüklerini görmek isterdik. Onların burada olması bize güç verirdi. Protokolden kimsenin olmaması bizi bir kez daha üzdü."
Anıta çelenk konulmasının ardından dernek başkanları ve engelliler alandan ayrıldı.