ZONGULDAK'ta 28 yıl önce maden ocağında geçirdiği iş kazası sonucu belden aşağısı felç olan 56 yaşındaki Emin Özkan, 3 yıldır akülü aracıyla sokaklarda gezerek engelliler için kapak topluyor. Özkan, "Ben 4 duvar arasında çok yaşadım. Şimdi akülü arabayla gezebiliyorum. Bu imkana sahip olmayanlar var. Kapak toplayarak onlara yardımcı olmayı istedim" dedi.
Evli ve 1 çocuk babası Emin Özkan, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocağında 5 yıllık maden işçiyken, 1986'da göçük altında kaldı. Göçükten yaralı kurtarılan, ancak belden aşağısı felç olan Özkan tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Yüzde 80 engelli raporu verilen ve malulen emekliye ayrılan Özkan, tekerlekli sandalye ile tek başına dışarıya çıkamayınca, uzun yıllar eve kapandı.
Özkan, kazadan 20 yıl sonra emekli maaşıyla biriktirdiği parasıyla akülü araba alabildi ve tek başına dışarıya çıkıp gezmeye başladı. Akülü araç ile yaşamı değişen Özkan, 3 yıldır sokaklarda gezerek engelliler için kapak topluyor. Özkan, şimdiye kadar topladığı kapakları komşusunun oğlunun üye olduğu Zonguldak Beşiktaşlılar Derneği'ne verip, bir engelliye tekerlekli sandalye alınmasına katkı sağladı.
'DÖRT DUVAR ARASINDA ÇOK YAŞADIM'
Özkan, kapak toplayarak engellilere destek olduğunun mahallede kısa sürede duyulduğunu ve herkesin kapak toplamasına yardımcı olmaya başladığını söyledi. Mahallede kimsenin kapakları atmadığını ve kendisine getirdiğini belirten Özkan, şöyle konuştu:
"Daha önce tekerlekli sandalye ile tek başıma dışarıya çıkamıyordum. Dört duvar arasında çok yaşadım. Kazadan 20 yıl sonra emekli maaşımı biriktirerek akülü araç aldım. O zaman dışarıya çıkmaya başladım. Çok ızdırap çektim. Ne garibanlar var bu imkana sahip olmayan. Ben de kapak toplayarak onlara yardımcı olmayı istedim. Az çok arabamla dolaşıp geziyorum. Benim de katkım olsun istedim. Hiçbir geliri olmayan gariban insanlar var. Kendim de engelli olduğum için içim sızlıyor. Onlara bir katkım olursa ne mutlu bana."
Zonguldak Beşiktaşlılar Derneği üyesi 19 yaşındaki Denizhan Kaya ise mahallede topladıkları kapakları bir depoda biriktirdiklerini söyledi. Kaya, "Geçen yıl 283 kilo kapak topladık. Bu toplanan kapaklarla bir tekerlekli sandalye aldık. Muhtaç olan bir engelliye hediye ettik. Emin amca da bu tekerlekli sandalyenin alınmasında etkin rol oynadı. Onun kapak topladığını duyan herkes bundan etkilendi ve kapak toplamamıza yardım etti" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI