ESKİŞEHİR'de 46 yaşındaki Semra Duman, ikisi de zihinsel engelli olan oğulları 24 yaşındaki Özgen Duman ile 20 yaşındaki Özgür Duman'a devletin sahip çıkmasını istedi. Duman, "Artık dayanacak gücüm kalmadı" dedi.
Bir bankadan emekli olan eşi Adil Duman'ın 55 yaşındayken geçen yıl vefat ettiğini söyleyen Semra Duman, çocukları Özgen ve Özgür'ün doğuştan zihinsel engelli olduklarını belirtti. Semra Duman, şunları söyledi:
"İki çocuğum da doğuştan zihinsel engelli. Her şeylerini ben yapıyorum. Yemeklerini ben yediriyorum, altlarını ben bağlıyorum. Çocuklarımın devlet tarafından bakılması için sosyal hizmetle başvurdum. Eve gelip baktılar ve çocukları gördüler. Bana 'Ay çok zor kimse dayanamaz' dediler. Ben de 'Dayanamaz ama niçin yardımcı olmuyorsunuz?' dedim. Bana hemen bir kuruma yerleştiremeyeceklerini söyleyip gittiler." 
BAKIM PARASI VERMİYORLAR
Eskişehir'in Seyitgazi İlçesi'nde çocuklarının kalabileceği özel bir kurum olduğunu belirten Semra Duman, "Bu kurum yetkilileri ile görüştüm. Ben bakım parası olarak çocuk başına 700 lira alsaymışım ve o parayı da bu kuruma verseymişim çocuklarıma bakacaklarmış. Ancak dul yetim aylığım 1400 lirayı geçtiği için devlet bana bakım parası vermiyor" dedi.
ODALARINA KİLİTLEYİP DIŞARI ÇIKIYORUM
Evden dışarı çıktığında çocuklarını odalarına kilitlediğini anlatan Semra Duman, "Elektrik su faturalarını yatırıp işlerimi gördükten sonra hemen eve geliyorum. Çocukları yalnız bırakamıyorum. Bu, onlar için de kötü değil mi?" diye konuştu.
EVDEN ÇIKMAMIZI İSTİYORLAR
Kirada oturduğu belirten Semra Duman, evden çıkması için baskı gördüğünü anlatıt. Semra Duman, şunları söyledi:
"Bana özürlü çocuklarım gürültü yapıyor diye evden çık diyorlar. Daha önce de kirada oturduğum evlerde çocuklarım yüzünden beni çıkarıyorlardı. Şimdi de çıkmamı istiyorlar. Ne yapayım, gidip çadır mı kurayım? Aldığım maaşla geçinemiyoruz. Parasızlıktan ben 20 gündür çocuklarıma sadece makarna yediriyorum. Ben 46 yaşındayım, romatizma rahatsızlığım var. Devlet engelli çocuklarım için bana para yönünden destek vermiyor. O zaman sahiplenin çocuklarımı. Artık dayanacak gücüm kalmadı. Devlet çocuklarımı sahiplensin."
SABREDİN DİYORLAR NE ZAMAN ALACAKLARINI SÖYLEMİYORLAR
Son olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkililerinin 2 oğlunun Eskişehir dışındaki başka bir ilde bulunan kamuya ait özürlüler merkezine yerleştirilmeleri için söz verdiklerini söyleyen Semra Duman şöyle konuştu:
"Bana 'alacağız' diyorlar, 'sabredin' diyorlar. 'Bu kadar baktınız. Biraz daha bekleyin' diyorlar. Çocuklarımın bakılması için gerekli evrakı verdim, imzalarımı attım. Bana 'sizin başka yapacağımız bir şey yok' dediler. Ben Seyitgazi ilçesindeki özel kuruma ait yerde kalmasını istiyordum. 'Olmaz' dediler. Orası özel kurum, bakım parası almadığım için devlet parayı vermez dediler. Bu yüzden Eskişehir dışında bir ilde çocuklarımın kalacağını söylüyorlar. 'Bekleyin sabredin' dediler. Süreyi soruyorum 'bilmiyoruz' diyorlar. Ben bir an önce olmasını istiyorum. Artık dayanacak gücüm kalmadı. Sağlığımı kaybettim. Çocuklarımın ikisi de konuşamıyor. Konuşulanları anlıyorlar ama kontrol ve dengeleri yok. Bebek gibiler. Yemeklerini ben yediriyorum."
ANKARA'DAN YANIT BEKLENİYOR
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri, Semra Duman'ın 2 oğlunun da ağır derecede özürlü olduğunu belirtti. Anne Duman'ın aylık gelirinin düşük olmaması nedeniyle çocukları için bakım parası ödenmediğini, bu nedenle de özel kuruma yerleştirilmediğini söyleyen bir yetkili, "Geçen Aralık ayında anne, 2 oğlunun kamu kurumundaki bir merkeze alınması için başvuruda bulunmuş. Biz de bu başvuruyu işleme koyup durumu Ankara'daki genel müdürlüğümüze bildirdik. Çünkü özürlülerin kurumlara yerleştirilmesi genel müdürlük tarafından yapılıyor. Şuan Ankara'dan yanıt bekleniyor. Genel Müdürlük, Semra Duman'ın 2 oğlunu çeşitli illerde bulunan özürlülerin kaldığı boş olan merkezlerden birine yerleştirecektir" dedi.