MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde görev yapan müzik öğretmeni Meltem Küçükduran; zihinsel, işitme ve bedensel engelli öğrencilere darbuka, zilli def, bendir ve kaşık çalmayı öğreterek koro kurdu. Farklı engelleri olan öğrenciler koroda bir araya gelip aynı ritmi yakalamaya çalışırken müzikle uğraşan öğrencilerin kendine olan güvenlerinde artış gözlendiği kaydedildi.
Fethiye'nin Patlangıç Mahallesi'ndeki Özel Nursel Özdemir Rehabilitasyon Merkezi'nde 3 yıl önce göreve başlayan müzik öğretmeni Meltem Küçükduran, yaşları 5 ile 28 arasında değişen öğrencilerle birlikte 35 kişilik müzik korosu kurdu. Gelişim sendromu yaşamış, zihinsel, işitme ve bedensel engelli öğrencilere darbuka, zilli def, bendir ve kaşık çalmayı öğreten Küçükduran, eğitimlerini ilerletti. Öğrencilerin farklı müzik aletleriyle yer aldığı koro, kısa sürede türkü ve marşları çalmayı öğrendi. 'Vay halime', 'Babuba', 'Fasulye' ve 'We will rock you' gibi Türkçe ve İngilizce şarkıların da aralarında bulunduğu 11 şarkıyı çalabilen engelliler korosu, Fethiye'deki çeşitli etkinliklerde 14 mini konser verdi.
'ZORU BAŞARDILAR'
Gelişim sendromu yaşamış, zihinsel, bedensel ve işitme engelli öğrencilerin müzik yapabilmesinin çok zor olduğunu anlatan Meltem Küçükduran, öğrencileriyle 3 yıl süren çalışmaların sonunda güzel sonuçlar aldıklarını kaydetti. Öğrencilerin darbuka, zilli def, bendir ve kaşık çalabildiğini aktaran Küçükduran, "Müzik çalışmalarıyla birlikte kendilerine olan güvenleri arttı. Birçok insanın karşısında konser verebilecek konuma geldiler. Önce sevgi, sonra eğitimle başarıya ulaştık işi" diye konuştu.
'FARKLI ENGEL GRUPLARI BİR ARAYA GELDİ'
Nursel Özdemir Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Salih Dündar da müzikle eğitimin çok eski tarihlere dayandığını hatırlattı. Farklı engel gruplarını bir araya getirerek, bir ekip kurmayı hedeflediklerini belirten Dündar, öğrencilerin amatörce konser verebilecek duruma geldiğini söyledi. Korodaki öğrencilerin öz güveninin geliştiğine dikkati çeken Dündar, "Öğrencilerin kol ve beden duruşlarındaki farklılığı görebiliyoruz. Özgüveni artan bireylerde, bir adımda ben atabilirim düşüncesi var oluyor. Buda görmek istediğimiz bir sonuç" diye konuştu.
Korodaki öğrencilerden işitme güçlüğü çeken 15 yaşındaki Sema Nur Vuran ise müzikle uğraşmanın çok keyifli olduğunu vurguladı. Pop müzik sanatçısı Murat Boz hayranı olduğunu anlatan Vuran, "Televizyonda şarkılar duydum ve ezberledim. Burada da benzer şarkılar çalıyoruz. Müzik yapmak çok güzel" diye konuştu.
Zihinsel engelli Engin Akpınar'ın annesi Süheyla Akpınar, müzikle uğraşan oğlunun kendi olan güveninin arttığını belirtti. Oğlunun yüzünden artık gülücüklerin eksik olmadığını kaydeden Akpınar, "Müzik korosuna girdikten sonra sürekli enstrümanlarla uğraşıyor. Bu tür sosyal faaliyetler ne kadar çok olursa çocuğumuz öz güveni o kadar artacak" dedi.