İlker AKTAŞ/SAMSUN,() - SAMSUN Elektrik Mühendisleri Odası'nda (EMO) düzenlenen basın toplantısında konuşan EMO Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Karaçay, "Akkuyu Nükleer Santrali ihalesinde Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğunun gerçekleştiğine inanıyoruz" dedi.
Samsun EMO'da nükleer santraller ve zararları ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya EMO eski Genel Başkanı ve EMO Genel Merkezi Çalışma Grubu Başkanı Bülent Damar, EMO Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Karaçay, Nükleer Enerji Uzmanı Prof.Dr.Hayrettin Kılıç, Japon Gazeteci Kumiko Tsuchida ve Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Oya Koca katıldı.
Toplantıda nükleer santrallerin ihale süreci ile ilgili konuşan EMO Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Karaçay, ülkede şu anda siyaseten, hukuken ve ahlaken meşru olmadığına inandıkları bir siyasal iktidarın bulunduğunu söyledi. Özellikle 12 yıllık süreçteki uygulamalara bakıldığında ihalelerde kirlilik ve yolsuzluğun ortaya saçılmış durumda olduğunu ifade eden Erhan Karaçay, "Şu anda özellikle Akkuyu’daki ihale sürecinde bu açığa mutlaka çıkacaktır. Bu konunun Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluğu olduğuna inanıyoruz. Bizim ülkemiz insanı tiyatroyu, orta oyununu sever. İlahe sürecinde bir orta oyun sergilendi. Komisyonlar görevden alındı, yerine talimatla görev yapan komisyonlar getirildi. Ama buna rağmen Elektrik Mühendisleri Odamızın hukuka başvurma sürecinde ihale iptal edilecekken, Anayasanın 90’ıncı maddesine uygun, 2 ülke arasındaki devletlerarasında anlaşma şeklinde ihale yapılmıştır. Yani bu durum toplumun gözü önünden, denetlemeden, hukuktan, yargıdan kaçırılmıştır" dedi.
İhale sürecinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye’ye geldiğinde bu anlaşmayı imzaladığını söyleyen EMO Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Karaçay, "Akkuyu Nükleer Santrali imzalanmadan önce iş adamları ile daha önce bir takım ihale anlaşmaları imzalanmış, 3’üncü, 4’üncü sırada o anlaşmalar kotarıldıktan sonra Akkuyu nükleer santral anlaşması imzalanmıştır. Bu ülke çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini ipotek altına bırakacak, enerji üretimi ile alakası olmayan, merkez ülkelerin atıklarının Türkiye’de depolanacağı bir paravan görünümü altında bu santrali ve Sinop’ta yapımına başlanan santral planlanmıştır" diye konuştu.
Fukişima'dan başka şehre gidip yaşayanların sayısının 48 bin olduğunu dile getiren Japon Gazeteci Kumiko Tsuchida, "Ben hiç nükleer santralin gerek olduğunu düşünmüyorum. Acı çeken çok insan var. Ben Japonya'da Tokyo'da yaşadım. 17 yıldır Türkiye'de yaşıyorum. Neden insanlar acı çeksin diye işler yapıyorsunuz. Fukişima'ya gidince çok üzüldüm. Fukişima'daki çocuklar Tokyo'ya geldiğinde sınır var. Fukişima'dan gelen çocuklara radyasyon getirmiş gibi bakıyorlar" dedi.

İA(MS/AAA) (FOTOĞRAFLI)