Faik KAPTAN/İSTANBUL,() THY’den emekli olan Kaptan Pilot Turhan Özler’e Airbus firması tarafından bir jest yapıldı. Özler'e dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380 uçağının pilotlarının eğitiminde kullandığı simülatörde uçuş yaptırıldı. Emekli olan bir pilotun, ilk kez uygun pist bulunmadığı için ülkemize gelmeyen böyle bir uçağın, uçuş eğitiminin yapıldığı simülatörde uçak kullanmasına izin verilmesi, pilotlar camiasında ilgiyle karşılandı.
Türk Hava Yolları'nın kaptan pilotlarından Turhan Özler (63) geçtiğimiz ay 43 yıllık aktif uçuculuk hayatına noktayı koymuştu. Airbus, THY'nin Airbus tipi uçaklarında kaptan pilot olarak görev yapan Özler'i dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380 pilotların eğitiminde kullandığı 380 simülatöründe uçuş yapması için Fransa'ya davet etti. Fransa'nın Toulouse kentindeki Airbus teknik merkezinde kokpit ortamını bire bir yansıtan dev uçağın simülatör koltuğuna oturan Özler, 1 saat 50 dakika hiç zorlanmadan sanal bir uçuş gerçekleştirdi.
Kaptan Pilotların eğitim yaptığı sol koltukta oturan Özler, yaptığı sanal uçuşta her türlü olumsuzluğu da başarıyla atlattı. 380 simülatöründe Toulouse-İstanbul uçuşunu yapan Turhan Özler yaptığı uçuşla ilgili olarak şöyle konuştu:
"Yanımda bir öğretmen pilot eşliğinde uçuş yaptım. Biz THY pilotuyuz. THY'nin eğitim altyapısı da çok kuvvetlidir. Hem Airbus A330 hem de Airbus 340 tipi uçaklarda pilotlarımıza THY çok iyi eğitim veriyor. Bu pilotlarımız kısa bir eğitimle bu uçaklara çok rahatlıkla intibak sağlar. Yani 380 uçurmak için kaptanlarımızın simülatörde 4 sorti yapmasının yani 16 saat uçmasının yeterli olacağını düşünüyorum. 380 müthiş bir uçak. Yani insan bu uçağın kokpitini görünce şaşırıyor" dedi. SİMÜLATÖRDE PİLOTLAR ÇEŞİTLİ ŞARTLARA  GÖRE EĞİTİM YAPIYOR Uçağın kokpitiyle bire bir aynı sistemlere sahip bir kabinden oluşan simülatörde pilotlar, her türlü şarta göre sanal uçuş yaparak eğitim yapıyor. Pilotların koltuklarının arkasındaki öğretmen pilot için uçuş sistemlerine müdahale edeceği kumanda sistemi bulunuyor. Pilotların uçuş eğitimlerinin önemli bir kısmı simülatörlerde yapılıyor. Pilotların eğitim gördüğü simülatör, uçaktaki kokpitin bir benzerinin alt kısmına hidrolik ayakların konulmasıyla oluşuyor. Pilotlar, uçuşlarında yaşamayacakları maksimum sorunlarla karşılaşıyor ve en kötü meteorolojik şartlarda dünyanın en riskli havalimanlarına iniş ve kalkış yapabiliyor.