TÜRKİYE Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Genel Başkanı Ahmet Keser, sorunlarının çözülmediğini belirterek, Mart ayında Ankara merkezli ölüm orucuna başlayacaklarını söyledi.
Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan TEMAD Kırıkkale Şubesi, Vali Yardımcısı Abdullah Arslaner, İl Jandarma Komutanı Albay Harun Karabulut, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, siyasi partilerin Belediye Başkan adayları ve çok sayıda davetlinin katılımıyla açıldı. TEMAD Genel Başkanı Keser, açılışın ardından yaptığı açıklamada, örgütlü toplumun demokrasilerin olmazsa olmazlarından olduğunu, sivil toplum örgütü olarak kendilerinin özlük haklarıyla ilgili basın ve kamuoyu ile ilgili çeşitli paylaşımlarının olduğunu belirtti. Keser, "Sorunlarımız çözülmedi, bu nedenle ölüm orucu eylemine geçeceğiz. Mart ayından itibaren belirlediğimiz bir tarihte merkezi Ankara'da olacak bir ölüm orucu eylemine geçiş yapıyoruz" dedi.
Başkan Keser, özlük haklarında adalet istediklerini belirterek, karar vericilerin kendileriyle ilgili ne istiyorsa onu istediklerini ifade ederken, "Emekli olunca yaşam kalitemiz yarı yarıya düşüyor. Gelirimiz otomatikman düşerken, giderlerimiz artıyor. Birisi için bunu görüyorsunuz, buna karşı tedbir geliştiriyorsunuz. Diğerine de 'sen sivilsin emeklisin' diyorsun. Bu adaletsizlik. Biz de adaletsizliğe karşıyız" diye konuştu.
İNTİHAR OLAYLARI
Başkan Keser, bir gazetecinin askeri birliklerde meydan gelen intihar olaylarının Genelkurmay Başkanlığı tarafından araştırılmasıyla ilgili bir sorusu üzerine ise "Yapılan bu çalışmanın samimiyetine inanmıyorum. Çünkü bu inanmadığım şeyi Genelkurmay Başkanlığı teyit etti. Türkiye'deki 270 birlikten gelen deniz, kara, hava ve sahil güvenlik temsilcisi astsubaylar Ankara'da Genelkurmay Karargahı'nda bir toplantıya katıldılar. 3 günlük toplantıda, intiharlarla ilgili bir konu da sunumun içerisindeydi. Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlığı adı altında savaş psikolojisi bölümü var. Bunlar intiharlarla ilgili bir çalışma yapmış. Yaptıkları çalışmanın verilerini oradaki 270 meslektaşımızla paylaştı. Acı olan şey şu. Oradan gelen bir bilim adamı hekim açıklama yapıyor. Diyor ki, intiharların yüzde 60'nın sebebini bilmiyoruz. Kalan yüzde 40'ının sebebinin idare kendisi paketlemiş, hazırlamış veri olarak önüne sunmuş ve öyle inceliyor. Bilim nasıl yapılır? Kaynağından araştırılarak yapılır. Önünüze bir veri getirilip o veriyi okumazsınız. Bilim bu değil" diye konuştu.
Keser, bugüne kadar meydana gelen intiharlarla ilgili GATA'nın olay mahalline gidip bir araştırma yapmadığını da öne sürdü. Keser, "Bunun psikolojik, sosyolojik, sosyal, ekonomik ve mesleki anlamda ortaya konması gerekir. Bu verilerin bir konsorsiyum tarafından değerlendirilmesi lazım. Sadece olayın bir hekim boyutuna bakmak, olayın yaşamla morg arasındaki ilişki şeklinde bakmak bizi ciddi şekilde kaygılandırıyor. Siz yüzde 60'ın nedenini bilmiyorsanız, orduyu tanımıyorsunuz demektir. Ölen adamın neden öldüğünü siz bulamıyorsanız, bulmuyorsanız, böyle bir çabanız yoksa, orası bilimsel kurul olabilir mi?" diye sordu.