ELAZIĞ'da katıldığı bir panelde konuşan Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Maria Cristina Profili, sağlıklı bireylerin her açıdan çok önemli olduğunu belirterek, "Ekonomimizin iyileştirilmesi için sağlıklı bireylere ihtiyacımız var" dedi.
Elazığ Valiliği'nin düzenlediği, 'Sağlık 2020 stratejik yaklaşımı doğrultusunda sağlığın belirleyicileri-Bulaşıcı olmayan hastalıklar ve risk faktörlerinin önlenmesi' konulu panel, Halk Sağlığı Müdürlüğü Toplantı salonunda başladı. 2 gün sürecek panelin açılışına Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Türkiye Temsilcisi Dr. Maria Cristina Profili, Avrupa Venedik WHO Bölge Ofisi'nden Dr. Francesco Zambo, WHO Program Koordinatörü Dr. Ledia Lazeri, vali yardımcıları, sağlık yöneticileri ve daire müdürleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ Valisi Ömer Faruk Koçak, insanların fizik ve mental olarak iyilik halini ve onun devamını sağlamak için alınacak tedbirleri konuşacaklarını belirterek şunları söyledi:
"Bu toplantıda bulaşıcı hastalıklar, tütün kontrolü, yani sigara yasağı, hareketsizlik, obeziteyle mücadele ve ruh sağlığı konularını konuşacağız. Trafik konusu, kamu düzeni gibi algılanan bir konu, ancak yolun fiziki yapısı ve trafik kurallarına uyma, polisiye tedbirler kadar önemli olan halk sağlığı konusu olması. Önlenebilir olan trafik kazaları bir halk sağlığı konusu olarak ele alınmalı. Bu konuda buradaki uzmanlarımızla yol haritamızı belirleyeceğiz. Sosyoekonomik statü ve idari eğitim seviyesi gibi konuların temelinde toplumdaki yoksulluk yatıyor. Bu toplantıda bunları masaya yatıracağız. Toplantının Elazığ ve bölgeye hayırlı olmasını diliyorum."
'EKONOMİNİN İYLEŞMESİ İÇİN SAĞLIKLI BİREYLERE İHTİYAÇ VAR'
WHO Türkiye Temsilcisi Dr. Maria Cristina Profili de panelin stratejik uygulamaları için bir fırsat olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Aslında bu WHO'nun benimsemiş olduğu sağlık 2020 stratejisinin uygulaması için gördüğümüz fırsatlardan birisi. Dolayısıyla Elazığ'daki toplum sağlığının iyileştirilmesi üzerinde çalışacağız. Bu il düzeyinde, ülke düzeyinde sonra da Avrupa bölgesi düzeyinde gerçekleştireceğimiz faaliyetlerin ilk ayağı niteliğinde. Elazığ’da gerçekleştireceğimiz faaliyetlerin diğer illere de bir model niteliğinde olmasını ve diğer illerde de kullanılabilir nitelikte olmasını hedefliyoruz. Özellikle sosyal belirleyiciler, her alanda insanlar için oldukça önemli nitelikte, sağlığın iyileştirilmesi alanında da bir o kadar önemli. Sağlıklı bireylerimizin olması bizim için her açıdan önemli. Ekonomimizin iyileştirilmesi için de sağlıklı bireylere ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu kapsamda yürütülecek bütün faaliyetlerin dünya sağlık örgütü tarafından destekleneceğinin garantisini vermek için sizinle burada birlikteyiz."
'SİGARA İÇMEYEN İNSANLAR KORUNMALI'
Yürütecekleri faaliyetlerde özellikle yol güvenliğinin önemli bir çalışma alanı olduğunu dile getiren WHO Türkiye Temsilcisi Dr. Cristina Profili, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha fazla can kaybı yaşanmaması için özellikle insanların emniyet kemerini kullanmasının teşvik edilmesi ve aşırı hız yapılmamasına yönelik önlemlerin alınması lazım. Bu sebepten kaynaklı ölümler, aslında önlenebilir. Gerçekleştireceğimiz faaliyetlerin çalışma alanına baktığımızda tütünsüz bir hava sahası geliştirilmesi de bir diğer çalışma alanımız. Çünkü tütün de özellikle hayat kayıpları için bir risk faktörü niteliğinde. Dolayısıyla sigara içmeyen, tütün ürünü kullanmayan insanların korunması, kullananların da bırakmaya teşvik edilmesi gerekiyor. Son olarak ise ruhsal bozukluğu olan bireylerin toplumla entegre edilmesi konusu üzerine bazı faaliyetler gerçekleştirilecek. Özellikle sosyal bozukluğu olan bireylerin ailelerinin desteklenmesi bu açıdan oldukça önemli. Bu bireylerin toplumla barıştırılması oldukça önemli, çünkü bu hastalıkların tedavi edilebilir hastalıklar olduğunu biliyoruz. Önlenebilir hastalıklar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu yönden faaliyetlerimizi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Özellikle çocuklarımıza yatırım yapmamız gerekiyor. Onların eğitimine yatırım yapmamız gerekiyor, çünkü çocuklarımız bizim geleceğimiz."