ELAZIĞ’da kadın doğum uzmanı hamile doktorun hasta yakını tarafından karnına tekme atılarak dövülmesi ve kadın cinayetleri, Elazığ Kadın Platformu tarafından protesto edildi. Bingöl'de ise BDP, İHD, HDP ve KESK üyeleri düzenledikleri yürüyüş ve yaptıkları basın açıklamasıyla kadına yönelik şiddete tepki gösterdi.
Elazığ Kadın Platformu'nun, 'Cinsel Ulusal Sınıfsal Sömürüye Son' yazılı pankartıyla Hozat Garajı Meydanı'nda toplanan yaklaşık 100 kişilik gruba, BDP ve KESK üyeleri de destek verdi. Ellerinde "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Kadına şiddet sürüyor isyanımız büyüyor susmuyoruz", "Emeğimize, bedenimize, kimliğimize sahip çıkıyoruz" yazılı dövizlerle, Hozat Garajı’ndan PTT Meydanı’na kadar yürüyen kalabalık, burada kadına şiddeti kınayan bir açıklama yaptı.
"KADINA ŞİDDETİ UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ"
Elazığ Kadın Platformu adına konuşan Birsel Dağ, hafta içerisinde bir kadının kocası tarafından katledildiğini hatırlatarak, "Bu hafta içerisinde bir kadın eşi tarafından katledilmiştir. Yine Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kadın doğum uzmanı hamile kadın doktor, hasta yakını bir erkek tarafından karnına tekme atılması suretiyle darp edilmiştir. Geçen sene Karakoçan’da nişanlısı tarafından öldürülen Medya’yı da unutmamak lazım. Her seferinde kadınların bedenleri, emekleri, kimlikleri ve hayatları erkek egemen düzen tarafından şekillendirilmeye çalışılmaktadır. Ancak biz kadınlar unutmuyor, unutturmuyoruz. Hangi coğrafyada, hangi iklimde olursa olsun, kadınları ikincileştiren bu sistemle hesaplaşmaya devam ediyoruz. 25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası dayanışma günü eylemliklerimizle, Gezi direnişinde kadın dayanışması ve mücadelesini yükselten kadınların sesini sesimize katıyor, bedenimiz, kimliğimiz, emeğimiz ve hayatlarımız bizimdir diye sesleniyoruz" dedi.
Konuşma sırasında sık sık, "Kadına uzanan eller kırılsın, yaşasın kadın dayanışması, kimsenin namusu olmayacağız, erkek vuruyor, devlet koruyor" sloganları atılıdı. Konuşma sonrasında zılgıt, alkış ve ıslıklarla protestoya devam eden grup, olaysız bir şekilde dağıldı.
"TOPLUMU SAVUNMAK, TOPLUMSAL DEĞERLERİ SAVUNMAKTIR"
Bingöl'de ise KESK, İHD, DÖKH, HDP ve BDP üyelerinin oluşturduğu Bingöl Kadın Platformu üyesi bir grup kadın, Genç Caddesi üzerinde açtıkları dövizlerle, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Saat Kulesi önüne kadar yürüyen kadınlar adına konuşan KESK üyesi Necla Avcı, "Türkiye’nin tümünde ve özelde Bingöl’de giderek artış gösteren tecavüz ve şiddet, iktidarın derinleşmesiyle bağlantılıdır. AKP iktidarı kendini derinleştirmek için toplumun kurucusu olan kadını şiddet ve tecavüz ile yıldırarak toplumu ele geçirmek istiyor. Toplumu savunmak, kadını savunmaktır. Kadını savunmak, toplumu ve tüm toplumsal değerleri savunmaktır. Bizler, Bingöl Kadın Platformu olarak kadını toplum üzerinden savunacağız. Bu savunma tüm toplumsal kesimlerin en asli görevidir. Başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızı bu konuda duyarlı ve aktif olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı.