Nedim KOVAN/ ORDU, () – ORDU El Sanatları Derneği Onursal Başkanı 90 yaşındaki Harutyum Artun, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bazı meslekler gibi el sanatlarının da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Malesef el sanatlarımız teknolojiye yenildi. Kalfa ve çırak yetiştiremiyoruz" dedi.
Ordu'da 37 üyesi bulunan El Sanatları Derneği'nin Onursal Başkanı Harutyum Artun, el sanatları mesleğinin artık eskisi gibi rağbet görmediğini, kalfa ve çırak yetiştirmede sıkıntı yaşandığını kaydetti. Kendisinin 70 yıldır Ordu’nun Altınordu İlçesi’nde dede ve baba mesleği olan bakırcılık yaptığını, bakırı çekiçle kabartarak yaptığı manzara, hayvan gibi rölyeflerle kent kültürünü tanıtıp el sanatlarını yaşatmaya çalıştığını vurgulayan Artun, "Teknoloji bir çok mesleği bitirdi. El sanatlarını da yok etme aşamasına geldi. El emeğiyle yapılan bir çok meslek kalfa ve çırak bulunamadığından yok oldu. Ben yıllardır bakırı sanata dönüştürüyorum. Bu mesleğin devam etmesi için çırak yetiştirmeye çalıştım ancak teknoloji kalfayı da, çırağı da bitirdi. El sanatı mesleğini yapmak isteyen pek nadir" dedi.
Ordu’da bakırı işleyip çekic ve örsle kabartarak rölyef haline getirip sanata dönüştüren tek kişi olduğunu, Türkiye’de de kendisi gibi ender bakır sanatçılarının azlığına dikkat çeken Harutyum Artun, "60’a yakın kabartma rölyef yaptım. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından teklif gelmişti, bunların sergisini açacaktım. Ancak Ordulu hemşerimiz eski bakan Ertuğrul Günay’ın görevden ayrılmasıyla bu sergiyi açamadım. Buna rağmen şimdide son bir yıldır Ordu’nun eski tarihi evlerini bakır sanatıyla yaşatmaya çalışıyorum. Tarihi konak, yalı ve binalar genelde ahşap minyatüre işleniyor. Ancak ben bunu bakıra işleyerek ölümsüzleştirmeye çalışıyorum. Bu meslekleri öğrenmek isteyen yok, yeni nesil bunlarla ilgilenmiyor" diye konuştu.

NK (MS/AK) (FOTOĞRAFLI)