İZMİR, () - İZMİR Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kamuoyunda 'Vergi affı' olarak bilinen 'Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Teklifi'ne yönelik tepkiler ve zamanında vergisini ödeyen mükellefe haksızlık yapıldığı yorumlarının doğru olmadığını söyledi. Demirtaş, "Asıl borçlardan 1 kuruş dahi silinmiyor, sadece yüksek olan faizler yeniden yapılandırılıyor" dedi.
Kamuoyunda 'Vergi Affı' olarak bilinen uygulamaya birçok ekonomi meslek örgütü vergisini düzenli ödeyenlerin cezalandırıldığı gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar da bu şekilde eleştirisini dile getirirken, hiç olmazsa düzenli vergi ödeyenlere indirimler getirilerek haksızlığın önlenmesini istemişti. İTO Yöneti Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise yaptığı yazılı açıklamayla uygulamaya destek verdi. Demirtaş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na 2 Haziran 2014 tarihinde sevk edilen ve yasalaşma süreci devam eden 'Bazı Kamu Alacaklarının yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Teklifi' ile Maliye Bakanlığı veya Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlar başta olmak üzere çeşitli kamu alacaklarının, TEFE/ÜFE aylık değişim oranında endekslenmek suretiyle yeniden yapılandırılarak 36 ayda 18 taksitte ödenmesine imkan sağlanacağını söyledi. Kanunun gündeme gelmesiyle birlikte "Vergisini, SSK primini zamanında ödeyen mükelleflere haksızlık yapılıyor" yorumlarının getirildiğine dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu:
"Oysa 2011'de 6 bin 111 sayılı yasayla yapılan ve yine af yasası olarak bilinen son yapılandırmada da bu alacaklar piyasa faizinin üzerindeki bir faiz ile taksitlendirilmişti. Kaldı ki 2011 yılında yapılan yeniden yapılandırma sonucunda 2012 Yılında yaklaşık 21 milyar TL gelir elde edildi ve bu tutar genel bütçe vergi gelirlerinin yaklaşık % 8'ini oluşturuyordu. 2013 yılında da yaklaşık 25 milyar TL gelir elde edildi. Bu tutar da genel bütçe gelirlerinin yüzde 7.5'ine tekabül ediyordu. Eğer bu tahsilatlar yapılmamış olsaydı daha yüksek bütçe açıkları ve bunun neticesinde de daha yüksek enflasyonist baskı ve daha yüksek faiz oranları ile karşılaşmamız kaçınılmaz olurdu. Bu da hem ülkemiz ekonomisinin hem de tüm mükelleflerin reel anlamda zarar görmesine neden olurdu."
"ASIL BORÇLARDAN 1 KURUŞ SİLİNMİYOR"
Kesinleşmiş vergi borçlarının asıllarında tek kuruş indirimi ya da silmeyi öngörmediğini belirten Demirtaş, şöyle devam etti:
“Tasarı incelendiğinde kamu alacaklarının, yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar TEFE/ÜFE değişim oranında hesaplanacak ek tutar dikkate alınarak tahsil edileceği görülecektir. Bu borcun taksitle ödenme talebi halinde de taksit süreleri için de piyasa şartları düzeyinde faiz hesaplanarak kamu tahsilat yapacak. İndirilen kısım kanunlar gereği piyasa faizlerinin çok üstünde olan faizlerdir. Bu faizlerin makul seviyeye indirilmesinin af olarak nitelendirilemeyeceği açıktır. Silinen kısımlar ise henüz kesinleşmemiş olan, dava konusu edilebilecek olan cezaların belli bir oranıdır. Yani hiçbir mükellefin vergi borcunun aslı silinmiyor, haksızlık yapıldığı yorumları doğru değil." 
"130 BİN MÜKELLEF TAKSİTLERİNİ ÖDEYEMEDİ"
2011 yılında kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını sağlayan 6111 sayılı Kanun ile yapılan taksitlendirmede taksit ödeme sürelerinin sona erdiğini belirten Demirtaş,
"Taksitlerini zamanında ödeyememeleri sebebiyle sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'de toplamda 130 binden fazla mükellef bu yasadan yararlanma haklarını kaybettiler" dedi.
Yeniden yapılandırma ile vergisi düzenli ödeyebilen mükellefin teşvik edilmesinin ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:
"Biz her platformda çok yüksek olan vergi oranlarının ödemeyi güçleştirdiğini belirtirken, düzenli ödeyen mükelleflerin hem ödüllendirilmesi hem de teşvik olması açısından indirim yapılmasını gerektiğini söyledik." 
Demirtaş, vergisini zamanında ödeyen mükellefe, Sosyal Güvenlik Ödemelerinin zamanında yapılması durumunda uygulanan %5 indirim modeli gibi indirim yapılması gerektiğini söyledi.

İÖ(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)