KOCAELİ Üniversitesi'nde, yabancı uzmanların da katıldığı 'Türkiye'de Çocuğun Refahı ve Korunması ve Kapsayıcı Bir Yaklaşım Arayışı' temalı Sosyal Hizmet Sempozyumu başladı. Hacettepe Üniversitesi’nden Prof.Dr. Kasım Karataş Türkiye’de 22 milyon çocuk olduğunu ancak, bunların sayısının giderek azaldığını anlatırken, "Türkiye’de bölgesel eşitsizlikler var. Homojen bir ülke yaratamadıkça da sıkıntıları yaşamaya devam edeceğiz. Çocuk işçiliğin sonunu 8 yıllık kesintisiz eğitimle sağlanmıştı. Ama '4+4+4' çocuk evliliklerini bile arttırabilir. Önemli olan eğitimin kesintisiz sürmesidir" dedi. 
Sempozyum, Kocaeli Üniversitesi  Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü, Gündem Çocuk Derneği ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Kocaeli Şubesi tarafından düzenledi. Başkanlığını  Kocaeli Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Süreyya Karaöz ve  Kocaeli Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Doç.Dr. Hakan Acar'ın yaptığı sempozyuma konuşmacı olarak İngiltere Keele Üniversitesi Prof.Dr. Steven M. Shardlow, Hollanda Zuyd Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Dr. Guido van de Luitgaarden ve Hacettepe Üniversitesi Prof.Dr. Kasım Karataş katıldı.
Sempozyumu, il protokolünün yanı sıra yurdun dönt bir yanından gelen sosyal hizmet uzmanları da izledi. Sempozyumun ilk gününde, çocuk hakları ve ihlalleri, bütüncül bir çocuk politikası, çocuk koruma politikaları, çocuk koruma sisteminde sivil toplumun rolü, çocuğun korunmasında medya, çocuk koruma sisteminde üniversitelerin rolü, ebeveyn bakımından yoksun çocuklar, ihmal ve istismar mağduru çocuklar, çocuklarda madde bağımlılığı ve maddenin kötüye kullanımı gibi konulara değinildi.
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sezer Komsuoğlu, 'Çocuğun refahı ve korunması konsepti' adı altındaki bu kongreye dünyanın birçok yerinden katılım olduğunu belirtirken, "Sosyal hizmetler okulumuz bizim değer verdiğimiz bir okulumuz. Türkiye’nin refah toplumu olma yolunda, taleplerine en çok katkı koyduğu grup sosyal hizmetler olacak. Ekonomik rakamlarımız büyüdükçe ve rekabet arttıkça toplum köyden kente doğru göç ettikçe ihtiyaç duyulan kitle sosyal hizmet uzmanları ve yardım grupları olacak" dedi.
Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kasım Karataş ise Türkiye’de 22 milyon çocuk bulunduğunu, şu anda ülkedeki çocuklardan oluştuğunu belirterek şöyle devam etti:
"Türkiye’de çok fazla çocuk nüfusu olmasına rağmen, bu nüfus günden güne azalıyor. Türkiye’de Toplam doğurganlık hızında azalma var. Sağlık altyapılarında iyileşmeler var. Sağlık kuruluşlarında gerçekleşen doğumlar arttı. Ama Türkiye’de bölgesel eşitsizlikler var. Homojen bir ülke yaratamadıkça da sıkıntıları yaşamaya devam edeceğiz. Çocuk işçiliğin sonunu 8 yıllık kesintisiz eğitimle sağlanmıştı. Ama 4+4+4 çocuk evliliklerini bile arttırabilir. Önemli olan eğitimin kesintisiz sürmesidir."