Bahri KARATAŞ/İZMİR, ()- İZMİR'de, okul müdürleri değerlendirme anketinde taraflı puanlama yapmakla suçladıkları ilçe milli eğitim ve şube müdürlerine tepki gösteren Eğitim- Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı İdil Uğurlu ve puanlama mağduru edildiklerini önesüren 300 okul müdürü, yasanın iptali için hazırladıkları dilekçelerle, Bölge İdare Mahkemesi aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı.
İzmir'de okul müdürleri değerlendirme anketleri sonucu, 750 okul müdüründen, 75 ve üstü puan alamayan 480'i görevden alınırken 270'i koltuğunu korudu. Eğitimciler puanlamalarda, hükümete yakın olan Eğitim Bir Sen üyelerinin kayırılıp diğer müdürlere kıyım yapıldığını öne sürerek tepkiler gösterdi.
Bugün de yaklaşık 300 eğitimci, ilgili yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmek üzere İzmir Adliyesi'ne dilekçe vermeye geldi. İzmir Adliyesi C Blok önünde toplananlar adına, başvuru yapılmadan önce ellerinde taşıdıkları “Gerici ırkçı cinsiyetçi kadrolaşmaya hayır" pankartı ile basın açıklaması yaptı.
Basın açıklaması yapan Eğitim-Sen İzmir 6 Nolu Şube Başkanı İdil Uğurlu, dershaneler yasası olarak çıkartılan 6528 sayılı torba yasasının eğitimin ve eğitimi emekçilerinin tam bir tafsiye yasası olduğunu söyledi. Uğurlu, Bu yasa uygulandıkça bir kıyım yasası olarak ortaya çıkmaktadır. Yasa çıkarken tuzak ve tehlikeleri örtmek için 'dershaneleri kapatıyoruz ' dediler. Bugün de eğitimde 'yeni atılım için yeni kadrolar' diyerek tehlikeleri ve tuzakları örtülmeye çalışmaktadırlar. Eğitim yöneticilerinin görevlendirilmesi süreci tasfiye ve kadrolaşma hareketine dönüşmüştür. 'Eğitim Kurumları Yöneticileri'nin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmenlik'te puanlama sistemi, MEB'in eğitim yöneticilerini belirlerken işi şansa bırakmak istemediğini göstermiştir" dedi.
Puanlama sisteminin belirli bir siyasi görüş ve sendikanın silahı gibi kullanıldığını önesüren Uğurlu, "Eğitimin bütün kademelerinde yöneticiler belirlenirken, hiçkimse siyasi görüş, kimlik, mezhep, inanç ya da sendikal farklılığı nedeniyle fiilen cezalandırılmamalı, değerlendirme ölçütleri tamamen objektif ve bilimsel kriterlere dayanarak belirlenmelidir. Eğitim yöneticilerinin belirlenmesin sürecinde siyasi ya da sendikal referanslar değil, liyakat ilkesi temel alınmaladır. Görev süresi uzatılacak eğitim kurumları müdürleri için yapılan değerlendirmelerde tam bir kıyım yapılmıştır. Dün kendi teftişlerinde 100 puan alan takdir, teşşekkür belgeleri verilen okul müdürleri bu gün kendi sendikalarından düşüncelerinden, eğitme bakışlarından vazgeçmedikleri için cezalandırılmış ve başarısız müdür olarak ilan edilmiştir. Tasfiyeye maruz kalan müdür arkadaşlarımız yasanıın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyor" dedi.
Basın açıklamasının ardından yaklaşık 300 müdür, yasanın iptali için kişisel olarak Bölge İdare Mahkemesi aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne iletilmesi için dava dilekçelerini verdi. Sayının artacağı belirtildi.
Eğitim Bir-Sen 3. Nolu Şube'de geçtiğimiz günlerde sendika üyeleri ve okul müdürleri, puanlamayı yapan ilçe milli eğitim ve şube müdürleri hakkında taraflı davrandıkları gerekçesiyle, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

FOTOĞRAFLI