Hilmi DUYAR/BALIKESİR, () - TÜRK Eğitim Sen Balıkesir Şubesi üyesi öğretmenler, yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yasası ve Yönetici Atama Yönetmeliği'ni protesto etmek için bir araya geldi. Basın açıklaması yapan Şube Başkanı Yılmaz Kuran, MEB tarihindeki en büyük kadrolaşmanın yapıldığını ileri sürerek "Bu durum yönetici soykırımı olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarihine geçecek" diye konuştu.
Türk Eğitim Sen Balıkesir Şubesi üyesi öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yasası ve Yönetici Atama Yönetmeliğini protesto için bugün saat 12.30'da Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne siyah çelenk bıraktı. Şube Başkanı Yılmaz Kuran, MEB Yasası ve ardından çıkarılan Yönetici Atama Yönetmeliği'nin Milli Eğitim Bakanlığı tarihindeki en büyük kadrolaşma hareketi olduğunu öne sürdü. Yaklaşık 20 öğretmenin katıldığı eylemde basın açıklaması yapan Kuran, 76 bin üst düzey yönetici, il ve ilçe milli eğitim müdürleri, okul müdürleri ile okul müdür yardımcılarının görevlerine son verildiğini kaydetti. Kuran, "Milli Eğitim Bakanlığı'nda 4 yılını tamamlayan 7 binin üzerinde okul müdürünün, neye göre puan verildiği belli olmayan bir değerlendirmeyle görev süreleri uzatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nda müdür kıyımı yaşandı. İktidara ters düşen her idareci tasfiye edildi. Bilgisi, becerisi, başarısı ile o koltukları hak eden okul müdürleri birer birer görevinden alındı. Yandaşlar o makamlara görevlendirilmek için özel bir gayret sarfedildi. Bu durum yönetici soykırımı olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarihine geçecek. Puanlamalarda okul müdürlerinin okula yaptığı katkılar, aldığı ödüller, üstün başarı belgeleri, akademik kariyerleri, uluslararası düzeyde yayınlanan makaleleri dikkate alınmamış, tek seçenek yandaşlık olmuştur. Öğretmenler, okul aile birliği yöneticileri, ve öğrencilerden tam not alan müdürler, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin değerlendirilmesine gelince döküldü. Öğretmenler tarafından düşük puan verilen okul müdürleri ise MEB yetkililerinin değerlendirmesinden tam puan aldı, yandaş oldukları için görev süreleri uzatıldı. Ancak bu yetkililerin okul müdürleri hakkında kanaat sahibi olamayacağı, müdürleri bir kere bile görmediği, bilgisini, tecrübesini, başarısını ölçebilecek nitelikte olmadığı açıkça ortadadır" dedi.
ÖLEN MÜDÜRLERE PUAN VERİLDİ
Türkiye Kamu Sen Balıkesir Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Yılmaz Kuran, puanlamalarda ciddiyetsizliğin had safhada olduğunu, ölen, kurum değiştiren müdürlere, hatta müdür olmayan öğretmenlere bile puan verildiğini iddia etti. Kuran, "Puanlamalarda, emekli olanlara, kurum değiştirenlere vefat edenlere, şu anda müdür olmayanlara 75 ve üzerinde puan verilmiş ve görev süreleri uzatılmıştır. Daha da trajikomik olanı geçici milli eğitim müdürleri kendilerine, 95-100 puan vermişlerdir. Karabük'ta 1 ay önce ölen Karabük Anadolu Lisesi Müdürü Murat Adnan Ürün'e 100 tam puan verilmiştir. Sorgun Anadolu Lisesi Müdürü vefat etmesine rağmen puanlamaya alınmıştır. Okul müdürü olmayan öğretmenlere de puanlar verilmiştir. Artvin yönetici değerlendirme işlemleri sonucunda 75 ve üzeri puan alan Oğuzhan Pehlivan, Artvin Belediyesi'nde İnsan Kaynakları ve Eğitimi Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Malum Sendika bu süreci ahlaksızca kullandı ve 'Bana üye ol seni müdür yapacağız, üye olmazsan görevin biter' tehdidinde bulundu. Bir diğer sıkıntı ise müdür başyardımcısı ile müdür yardımcılarının müdür tarafından belirlenmesidir. Göreve yeni atanacak müdürlerin sözlü sınava tabi tutulması yönetmeliğin aksayan diğer bir yönüdür. Sözlü sınav komisyonunda yer alacaklar kimlerden oluşacak? Komisyon neye göre puan verecek? Sözlü sınav komisyonunda sendika yöneticileri bulunmadıkça şaibeler de eksik olmayacak" dedi. Kuran, hükümetin paralel yapıdan şikayet ederken kendi paralel yapısını oluşturmaması gerektiğini vurguladı.
Şube Başkanı Kuran basın açıklamasını yaptıktan sonra siyah çelenk, öğretmenler tarafından Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kapısına bırakıldı. Grup sessizce dağıldı.

FOTOĞRAFLI