TÜRKİYE'nin en büyük ikinci tatlı su kaynağı Eğirdir Gölü'nün korunması için başlatılan 'Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat' projesi kapsamında, 16 bin ton ilaçlı suyun göle ulaşması engellendi.
Eğirdir Gölü'nün su kalitesinin iyileştirilmesi ve tarımsal kirliliğin azaltılması için, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ve Siemens Ev Aletleri işbirliğiyle başlatılan proje kapsamında yaklaşık 725 dekar alanda 55 çiftçinin katılımıyla hayata geçirilen 'iyi tarım' uygulamalarının 2'nci etap çalışması sona erdi. Çalışmalarla Eğirdir Gölü'ne 16 bin ton ilaçlı suyun ulaşması engellenirken, ilaç kullanımının azalmasıyla kalite ve verim artışı sağlandı.
AŞIRI ZİRAİ İLAÇ KULLANIMI
Projenin sonuçlarını paylaşmak, iyi tarım uygulamalarına geçiş yapan çiftçilere sertifikalarını vermek üzere Isparta 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'nde toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, Eğirdir Gölü üzerindeki kirlilik baskısının başlıca nedeninin aşırı zirai ilaç kullanımı olduğunu belirlediklerini söyledi.
Tolga Baştak, yeraltı sularına zarar veren zirai ilaç kullanımının önüne geçmek için biyoteknik mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırıldığını anlattı. 2012'de 5 çiftçinin katılımıyla 55 dekarlık alanda iyi tarım uygulamasının hayata geçirildiğini belirten Baştak, 2013 itibarıyla 55 çiftçinin başvurduğunu, pilot uygulama alanının 725 dekara yükseldiğini aktardı.
Zirai ilaç kullanımının en çok elma üretimi yapılan Gelendost İlçesi'nde yaygın olduğuna işaret eden Baştak, "İyi tarım uygulamalarıyla elde ettikleri verim ve kalite artışıyla çiftçilerimiz kazanırken, ilaç kullanımının azalmasıyla da Eğirdir Gölü kazandı" dedi.
'DÜNYAYA KARŞI SORUMLULUĞUMUZU YERİNE GETİRECEĞİZ'
Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya da Eğirdir Gölü ve havzasını korumak amacıyla 2008'den bu yana WWF-Türkiye ile birlikte çalıştıklarını belirterek, "Bugün, bölgede yürüttüğümüz faaliyetlerin sonuçlarını somut kazanımlarla almaktan çok mutluyuz. Eğirdir Gölü ve havzasına sağladığımız en büyük değer, sürdürülebilir bir gelişim ivmesi yaratmak oldu. Doğal kaynaklarımızı tehdit eden hızlı kirlenme devam ettiği sürece, dünyaya karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.
ISPARTA TARIMININ GELECEĞİNİ OLUŞTURUYOR
Projenin paydaşlarından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, iyi tarım uygulamalarının başlatıldığı Esinyurt Köyü'nde doğru ilaçlama ve sulama takvimlerinin oluşturulması için hava tahmin ve erken uyarı istasyonu kurduklarını söyledi. İstasyon sayesinde olası hastalık ve zararlıların tahmin edildiğini, çiftçilere uyarılar yapıldığını anlatan Şölen, "Sulama programları düzenlendi. Çiftçiler bu sayede daha az ilaçlama yaparak başarılı sonuçlar elde etti. İyi tarım uygulamaları Isparta tarımının geleceğini oluşturuyor" açıklamasında bulundu. Isparta Vali Yardımcısı Okan Leblebiciler de iyi tarım uygulamaları gereklerini yerine getiren çiftçilere teşekkür ederek, sertifikalarını verdi.