BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Avrupa Birliği (AB) fonları, Koç Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle, Akdeniz Koruma Derneği (AKD) tarafından yürütülen 'Egeli Kadın Balıkçılar' adlı proje kapsamında, Datça ve Bozburun yarımadasında yaşayan kadın balıkçılara eğitim verildi.
Muğla’nın Marmaris İlçesi Bozburun Beldesi’ndeki eğitim programına 70 kadın balıkçı katıldı. Bozburun İlköğretim Okulu’nda düzenlenen ve 5 saat süren etkinlikte, proje sorumlusu Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu, kadınlara örgütlenmenin önemi, denizdeki eko sistem, balıkçı malzemeleri ve zararlı deniz canlıları hakkında bilgi verdi. Göncüoğlu, daha güvenli bir gelecek için kadın balıkçılara, kooperatif çatısı altında örgütlenmelerini önerdi.
TROL VE BALON BALIKLARINDAN YAKINDI
Kadınlar da karşılaştıkları sorunları dile getirdi. 40 yıldır Bozburun’da balıkçılık yaptığını belirten Menduha Dinç trol avcılığı, balon balıkları ve yunuslardan yakındı. Dinç şöyle dedi:
"Özellikle son yıllarda avdan ellerimiz boş dönüyoruz. Troller denizde olan biteni süpürüyor. Attığımız ağlardan genellikle balon balığı çıkıyor. Bunlara bir de ağlarımıza dadanan yunuslar eklenince, bize bir şey kalmıyor. Mazot ve biraz da ekmek parası çıkartıp geçinmeye çalışıyoruz. Mayıs ayında denize çıkmaya başlıyoruz. Ekim ayına kadar avlanıyoruz. Kış aylarında da ağlarımızın tamiri ile uğraşıyoruz. Her şeye rağmen bu işi severek yapıyoruz."
'KADIN BALIKÇILARA ÖZGÜ POLİTİKA GELİŞTİRİLSİN'
Eğitim sonunda kadınlara can yeleği ve sepet oltası hediye edildi. Ege Bölgesi’nde balıkçılığın ekonomik ve geleneksel olarak sürdürülmesinde anahtar rol oynayan kadın balıkçıların varlığının desteklenmesini hedeflediklerini vurgulayan Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu, şunları söyledi:
"Projemiz, geçen yıl Mart ayından bu yana devam ediyor. Amacımız onların dilinden kendi dertlerini öğrenmek ve daha önceden bizlerden talep etmiş oldukları eğitimi kendilerine vermek. Uzun vadede ise bu projeyle kadınların sesi olmayı amaçlıyoruz. Türkiye’de denize emek veren kadın balıkçıların resmi olarak bir kaydı yok. Biz istiyoruz ki, yurt dışında olduğu gibi kadın balıkçılara özgü politikalar geliştirilsin. Kadın balıkçı aynı zamanda bir aile demek. Ailenin devamı için kadınlarımızın desteğe ihtiyacı var."
D Göncüoğlu, Egeli kadın balıkçılara yönelik eğitim programlarının süreceğini belirtti.