TÜRK- Yunan dostluğu için 15 yıldır mücadele eden her iki ülkenin barış savunucuları, Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde bir araya geldi.
Bu yıl 15 yaşını kutlayan Ege’de Barış ve İletişim (Siniparksi) Derneği’nin İzmir ve Midilli Adası’ndaki yönetici ve üyeleri, Ayvalık'ta toplandı. Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliğinde, belediyeye ait tesislerde düzenlenen toplantıya, derneğin 15 yıl önce kurulummasınnda öncülük yapan Dikili Belediye eski Başkanı Osman Özgüven, Midilli Eski Belediye Başkanı Stratis Pallis ile CHP’li Seferihisar Belediye Başkanı ve Ege’de Barış ve İletişim (Siniparksi) Derneği Başkanı Tunç Soyer, Dernek yöneticilerinin Türk tarafından Ankara'nın Çankaya İlçesi Belediye Başkanı CHP’li Bülent Tanık, Bergama Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç, Bergama'nın eski Belediye Başkanlarından Sefa Taşkın, Didim eski Belediye Başkanı Mehmet Soysalan, Seferihisar Kent Konseyi Başkanı Deniz Tolga İnci, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Nuray Özer, Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sosyolog Engin Önen ve derneğin kurucu üyeleri Murat Mumcu ve Nilgün Alpaslan katıldı.
Ayvalık Belediye Meclis üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya Midilli'den Siniparksi Başkan Yardımcısı Stratis Pallis'in yanı sıra Gera Eski Belediye Başkanı ve Yerel Yönetimler Birliği Başkanı Sotiris Samtrakis, Aya Paraskevi Eski Belediye Başkanı Apostolos Komninakas, Aya Paraskevi Eski Belediye Başkanı Aleksandros Evangelinos, Lesvos Ticaret Odası Temsilcisi Panagiotis Tatakıs, Tüketiciler Birliği Temsilcisi Spanovdakis İlias ve Midilli Adası'ndan dernek üyeleri de katıldı.
'VATAN HAİNİ DEDİLER'
Toplantıda konuşan Siniparksi Başkan Yardımcısı ve Midilli Eski Belediye Başkanı Stratis Pallis, "15 sene önce zor dönemlerde bu dernek kuruldu. Aşırı milliyetçiliğin hakim olduğu bir zamanda “barış' mücadelesine başladık. Ege’nin iki yakasında yerel yönetimler düzeyinden ortak festivaller düzenledik. İkimize de o dönemde vatan haini dediler. Günümüzde mülteciler meselesi var. Ege Deniz'i insanların öldüğü değil barışın denizi olmalıdır" dedi.
GELECEK KUYAKLARA EN İYİ ARMAĞAN 'BARIŞ'
Ege’de Barış ve İletişim Derneği’nin Başkanı Tunç Soyer de "Hepimiz biliyoruz ki barış hiç kimsenin bizlere hediye edebileceği bir şey değil. Barışı kalıcı kılmak için sadece ticaret, sanat, sporla değil, hayatın her alanında iletişim içerisinde olmakla sağlayabiliriz. Bizden sonraki kuşaklara bırakabileceğimiz en değerli armağanın barış olduğunun bilincinde olmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.
Barışın önemine vurgu yapan Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven ise "Kullanacağımız dil her zaman barış olmalıdır. Çünkü silah tüccarlarının dışında hiç bir zaman savaşların galibi olmaz. Savaşlar her zaman yıkım getirmiştir. 15 yıl önce kuruluşunda bizi vatan haini ilan ettikleri bu oluşumun bugün daha da güçlenerek iki halkı kaynaştırdığını görmek gurur vericidir. 12 Eylül'ün karanlık günlerinde ilk defa Dikili Barış ve Demokrasi Festivalleri’nde düzenlenen panellerde konuşulan Türk-Yunan dostluğunun tohumları bugün tüm ülke de yeşermiştir. Bu oluşuma ve barışa katkı koyan herkesi yürekten kutluyorum" dedi.
YUNANLARDAN OPERASYON ESPRİSİ
Türkiye’deki yolsuzluk operasyonuna atıfta bulunan Yunan konuklar, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ayakkabı kutusu içinde örnek banknotların altına gizledikleri kurabiyeleri ikram etti. Kendilerinin de yolsuzluklarla mücadele ettiklerini belirten Yunan konuklar, "Bizde paralar bebek bezi kutusundan çıktı, sizde ayakkabı kutusundan" dedi. Ayakkabı kutusu esprisi, salonda gülüşmelere neden oldu.
Ayvalık'ta gerçekleştirilen toplantıda; Örgütsel olarak öncelikli tüm ortak faaliyetleri koordine edecek kalıcı bir sekretaryanın oluşturulması, 2009 yılından bu yana süren tüm gelişmelere ve çabalara rağmen Yunanistan hükümetinin Türkiye vatandaşlarından Schengen Antlaşması gereği vize talep etmesinin iki ülke arasında turizm ve ticaret işbirliğini engellediği, iletişim, barış ve anlayış meselesi, istihdam ve fırsatlar, gençlik faaliyetleri, yaz okulları, yarışmalar, yıllık festival ve toplantılar göç konusu, Ege’de barış ödülü, kaynak kullanılarak ortak projeler yapmak, kardeş okullar seçmek ve ekonomik işbirliği gibi konular üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantıda, alınan kararlardan yaz döneminde Seferihisar öncelikli olmak üzere Ege’nin çeşitli ilçelerinde Türk- Yunan çocuklarının kaynaşması adına iki ülke arasında karşılıklı ziyaretlerinin organize edilmesine karar verildi.