Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Teşkilatı Bürosu'nu açmak için Almanya'nın Hamm şehrine giden AB Bakın Egemen Bağış, “Çocuklarımız Avrupa’ya giderken artık vize kuyruğu anlamını bilmeyecekler” dedi.
Almanya'ya İstanbul'un "En başarılı ilçe belediye başkanı olan" ve Hamm'ın kardeş şehri Bağcılar'ın Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ile gittiklerini söyleyen Egemen Bağış Pazartesi günü Ankara’da Başbakan Erdoğan’ın da bulunduğu bir toplantıda atılacak imzanın ne anlama geldiğinin sorulması üzerine şunları söyledi:
“Bu çocuklarımız, Avrupa'ya giderken vize kuyruğu kavramını bilmemeleri anlamına geliyor. 3 - 3,5 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşları, inşallah, Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz seyahat edebilecekler. Babam derdi ki, 'Biz mum ışığında ödev yapardık. Siz artık rahatlıkla elektrik ışığında derslerinizi çalışabiliyorsunuz.' Biz de çocuklarımıza 'Bizim zamanımızda okullarda bir tek bilgisayar vardı' diyoruz ki. Şimdi her çocuğun bilgisayarı var. Bizim çocuklarıızda kendi çocuklarına biz Avrupa'ya gitmek için vize kuyruğuna girerdik. Bakın, ne olduğunu bilmiyorsunuz. İstediğiniz yere rahatlıkla gideliyorsunuz, diyebilecekler."
Yılda vize ücretinin 100 milyon Euro'yu bulduğunun hatırlatılması üzerine de Bağış, "O da tabii ki ülke ekonomisine önemli bir katkı olarak kalacak" ifadesini kullandı.
YUNANİSTAN DÖNEM BAŞKANI
AB Bakanı Bağış bir gazetecinin "1 Ocak'tan itibaren Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı Yunanistan'a geçecek. Neler söylemek istersiniz" sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Yunanistan dost ve müttefik bir ülkedir. Komşumuzdur. NATO'da birlikteyiz. Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkiler olumludur. Bende bundan 2 ay önce Yunanistan'ı ziyaret ettim ve dönem başkanlığı öncesinde kendileriyle önümüzdeki süreci ve onları dönem başkanlığında Türkiye'nin AB sürecinde olası gelişmeleri değerlendirme imkanım oldu. Komşusunun AB standartlarında olmasını, kendi çıkarları açısından da faydalı bulduğunu hep vurgulamıştır. Onun için Yunanistan Dönem Başkanlığı'nda da, AB sürecinde, önemli gelişmeler olacağını umuyorum."
Egemen Bağış daha sonra Başbakan Erdoğan’ın da katılacağı toplantıda Ankara’da atılacak imzalar için de “Zaten Sayın Başbakanımız'ın Pazartesi günü yapacağı toplantı ve onun huzurunda atılacak imzalar önümüzdeki döneme yönelik önemli bir sürecin işaretçisi olacak. Onun dışında Sayın Başbakanımız, Yunan Dönem Başkanlığı'nda Avrupa turuna çıkacak. Önce 21 Ocak'ta Brüksel'e gidecek ve orada Avrupa Birliği'nin hem komisyon başkanı, hem konsey başkanı hem de parlemento başkanıyla görüşmeleri olacak. 3'ü ile de bir zirve gerçekleştirilecek. Ayın 26'nda Fransa'nın Cumhurbaşkanı (François Hollande) Ankara'da ağırlayacak. Sayın Cumhurbaşkanımız'da İtalya'nın Başkenti Roma'ya bir ziyaret düzenleyecek. Türkiye, Yunanistan Dönem Başkanlığı'nda da Avrupa Birliği ilişkilerini farklı bir boyuta taşımış olacak. Yunanistanla da Yunan dönem başkanığı içerisinde her 2 ülkeden de, geçen seferlerde olduğu gibi, 13-15 bakanın katılacağı bir yüksek düzeyli istişare toplantısının yapılması söz konusudur." dedi.