YILIN son meclis toplantısını gerçekleştiren Egeli sanayicilerin gündemi son günlerde Türkiye gündeminde olan yolsuzluk ve rüşvet olayları oldu. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Salih Esen ahlaki değerlere vurgu yaparken Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise istedikleri tek şeyin temiz toplum ve temiz siyaset olduğunu söyledi.

2014 bütçesinin 12 milyon TL olarak belirlendiği EBSO aralık ayı olağan meclis toplantısına damgasını vuran gündem maddesi yolsuzluk ve rüşvet skandalı oldu. Meclis'te sanayicilere seslenen EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, gelişmeleri yakından takip ettiklerine dikkat çekerek, "İstediğimiz tek şey temiz toplum ve temiz siyaset, ahlaki iş yapma kültürü ve hukukun üstünlüğüdür. Bunlar olmadığı takdirde yalpalamamız, tökezlememiz her an için bekleniyor. Türkiye ekonomisini hep birlikte buraya getirdik, daha ileri götüreceğiz. Ama temiz toplum ve temiz siyasetle. Fakat maalesef Türkiye 177 ülkede yolsuzluk endeksinde 53'üncü sırada." değerlendirmesini yaptı.

BAŞÇI'YA ELEŞTİRİ

Türkiye'nin büyümesi için üretmek mecburiyetinde olduğunu da vurgulayan Yorgancılar, "Önümüzde seçim var. Kriz içinde Avrupa var. Kriz içinde dünya ekonomisi var. Bütün bunların içinde belirsiz döviz dalgalanması ile ayakta kalmaya çalışan sanayici var. 2014'te en büyük düşüncemiz buradan kaynaklanıyor" dedi. Konuşmasında geçtiğimiz ağustos ayı sonunda dolar kurunun 1.92 TL olacağını açıklayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı da eleştiren Yorgancılar, "Özel sektörün dış borcu 252 milyar dolara çıktı. Yılbaşından bugüne 25 milyar dolar kur farkı özel sektörün sırtına bindi. Merkez Bankası'na itimat edip bugün dolar kurunun geldiği 2.10 TL dolar kurunun bedelini kim ödüyor? Biz ödüyoruz. Bir Merkez Bankası Başkanı'nın bu şekilde açıklama yapması son derece yanlış ve hatalı" dedi.

ESEN: AHLAKİ DEĞERLER OLMAZSA OLMAZ

EBSO Meclis Başkanı Salih Esen ise, Türkiye'nin gündeminin ekonomi olması gerektiğine ancak Ergenekon Davası, Gezi protestosu ve yolsuzluk iddialarının gündemi ekonomi ekseninden kaydırdığını belirtti. Esen, "Dış borç ve cari açık sorunları en az ülke ekonomisi kadar bizi olumsuz etkiliyor. Son yaşadıklarımız, ahlaki değerlerin toplumun tüm katmanlarında ama özellikle de ülkeyi yönetmeğe talip olanlarda olmazsa olmaz bir şart olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir. Elbette ki, Türkiye bunu ilk kez yaşamıyor. Ama dileğimiz son kez olmasıdır. Bunun için de hukuk ne diyorsa, aynen uygulanmalı, soruşturma adil bir şekilde sürdürülmeli ve toplumun üstündeki bu kötü örnek alma alışkanlığının önü cezalarla kesilmelidir" diye konuştu.

FETHİYE SPOR VE BÜTÜNŞEHİR MESAJI

EBSO aralık ayı meclis toplantısında Ziraat Türkiye Kupası'na "Yüce Atatürk" yazılı tişörtlerle çıktıkları için Türkiye Futbol Federasyonu'nca soruşturma açılan Fethiye Spor'lu oyunculara destek mesajı da verildi. Bir grup meclis üyesi toplantıyı "Yüce Atatürk" yazılı yaka kartları ile izledi. Toplantıda ayrıca Bütünşehir Yasası kapsamında kaldırılan İl Özel İdareleri'nin mal ve taşınmazlarının İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne verilmesi ile ilgili önerge veren EBSO Meclis üyeleri, bu konuda çalışma yapılmasını talep etti.