DOĞAN HABER AJANSI- EGE Bölgesi'ndeki illerde,19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciası nedeniyle buruk kutlandı.
MANİSA
Manisa'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında sadece çelenk sunma töreni yapıldı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Milli Egemenlik Anıtı'ndaki törene Vali Yardımcısı Mesut Eser, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, MHP'li Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Nursel Ustamehmetoğlu, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, CBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve sporcular katıldı. Soma'da ölen madenciler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Hatun Sarıkaya, sporcularla birlikte Milli Egemenlik Anıtı'na çelenk bıraktı.
19 Mayıs coşkusunun yıldönümünü Soma'da yaşanan maden faciası sebebiyle buruk kutladıklarını anlatan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Hatun Sarıkaya, "Bugün burada kahramanlık öyküsüne yakışır bir kutlama yapmak isterdik. Ama ne yazık ki ilimizin Soma İlçesi'nde meydana gelen maden felaketini ve yaşana acıları taraf etmek gerçekten çok zor. Yüzlerce kardeşimizi kaybettik. Çok sayıda kardeşimiz yaralandı. Hayatlarını kaybeden madencilerimizin aileleri, sevdikleri tüm Türkiye ve tüm dünyayı büyük acı içerisinde bıraktı. Henüz babasını tanımayan evlatlar, kocasına doyamayan eşler, yavrularını gözünden sakınan analar ile birlikte tüm milletimizin bu kara günün acısını derinden hissetti. Devletimiz güçlüdür. En kısa zamanda bütün yaralar sarılacaktır. Buna inancımız tamdır. Bu elim kazada hayıtını kaybedenlere Allah'tan rahmet, acılı ailelere ve tüm milletimize başsağlığı, yaralı kurtulan madencilerimize acil şifalar dileriz" dedi. Sarıkaya'nın konuşmasının ardından tören sona erdi.
BALIKESİR
Balıkesir'de düzenlenen resmi törende Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı şehitleri ve Soma'da yaşamını yitiren işçiler adına törende saygı duruşunda bulunuldu. Minik sporcular ve madenci kızı Nihal Acar'ın yaptığı, üzerinde bir işçinin baretinden yansıyan ışığın bir evi aydınlattı resmin yer aldığı, 'Bir avuç kömür için bir ömür verenlere' yazılı pankart dikkati çekti. Anıttaki törene Vali Ahmet Turhan'la, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Edip Uğur, Karesi ve Altıeylül ilçelerinin kaymakam ve belediye başkanlarının katılmamasıyla ilgili CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, "Soma'daki maden faciasında yitirdiğimiz şehitlerimizin yasını zaten tutuyoruz. Her gün yanlarında olmaya ve destek vermeye çalışıyoruz fakat Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı 19 Mayıs'ın da bu şekilde kutlanmaması gerekir. Dikkat ettiyseniz valimiz yok, belediye başkanımız yok, askeri temsilci yok, askeri öğrenci yok. Çelenklere baktığımızda ise sadece ana muhalefet partisinin, Baro'nun ve sivil toplum örgütlerinin çelengini görüyoruz. Diğer partilerin çelengi de yok. Biz eğlenmek için değil Atatürk'ü anmak için toplanıyoruz. Başta valimiz olmak üzere, belediye başkanlarımız ve askeri temsilcilerin burada olmaması bizleri ve halkı üzmüştür. Bu bence 19 Mayıs'a, Cumhuriyete bir saygısızlıktır hepsini kınıyorum" dedi.
ÇANAKKALE
Çanakkale'deki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı töreni Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlendi. Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Nüammer Uslu, meydandaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Vali Vekili Bekir Sıtkı Dağ, Belediye Başkan Vekili CHP'li Celal Karakaş, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karakaş, Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, daire müdürleri ve öğrenciler törene katıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla etkinlik sona erdi. Resmi törenin ardından CHP, İşçi Partisi, Hak ve Eşitlik Partisi il başkanlıkları da Atatürk Anıtı'na ayrı ayrı çelenk bıraktı.
MUĞLA
Muğla'daki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı CHP'li Bahattin Gümüş, CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk ve vatandaşlar katıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bekir Çeker Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Soma'da ölen işçiler için saygı duruşunda bulunuldu. Tören İstiklal Marşı'nın okunmasıyla son buldu. Törene katılanlardan 66 yaşındaki Nurdan Kıdıkoğlu, elinde Türk bayrağı ile 1 saat boyunca Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı şehitleri ve ölen madenciler için saygı duruşunda bulundu.
DENİZLİ
Denizli'de de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Soma'daki maden faciası nedeniyle buruk kutlandı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hasan İbanoğlu tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ardından maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın okunması ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Valilik önünde düzenlenen çelenk koyma törenine AK Parti Milletvekili Nurcan Dalbudak, Vali Yardımcısı Alp Arslanargun, AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, daire müdürleri, oda ve dernek başkanları, siyasi parti temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
AYDIN
Aydın'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları için sade bir tören düzenlendi. Aydın Valiliği önündeki törene Vali Erol Ayyıldız ve yardımcıları, AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, Efeler Belediye Başkanı CHP'li Mesut Özakcan, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Zeynel Akın, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti yöneticileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı'na Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür'ü Zeynel Akın tarafından çelenk sunulması ile başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından son buldu. Alternatif bir etkinlikle Cumhuriyet Halk Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, tören sonunda Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.
UŞAK
Uşak'ta 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları için Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde resmi tören düzenlendi. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Hikmet Fidan Atatürk Anıtı önüne çelenk bıraktı. Törene ayrıca Vali Vekili İsmail Gürsoy, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından resmi tören son buldu.

(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)