EGE'de yaz sıcaklarının artmasıy ile birlikte sahiller dolarken, Halk Sağlığı İl Müdürüğü görevlileri tarafından 565 noktadan alınan örneklerde 554 plajın deniz suyunun 'A kalite' yani mükemmel derecede temiz olduğu, 8 plajın 'B kalite', 3 noktanın da C kalite deniz suyu kalitesine sahip olduğu ortaya çıktı.
Kıyılardaki ölçümlerde toplam koliform (gıda ve suların sıhhi durumunu gösteren bakteri) oranının 10 binin altında olduğunun belirtilmesi, suların tamamına yakınının 'A' kalitede olması, 'B ve C' kalite sularda ise denize girilmesine engel hiçbir durumunun bulunmadığının açıklanması yürekleri ferahlattı.
MUĞLA
Muğla kent merkeziyle Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça, Dalaman, Köyceğiz'in de aralarında bulunduğu ilçelerindeki 187 noktada deniz suyun kalitesinin belirlenmesi amacıyla kontroller yapıldı. Geçen 17 Haziran'daki ölçüm sonuçlarına göre kontrol edilen noktaların tamamının 'A kalite' (mükemmel) olduğu belirlendi. Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, şöyle dedi:
"Belirlediğimiz takvime göre sezon boyunca yüzme alanlarından 15 günde bir su numuneleri alınarak laboratuvarlarımızda bakteriyolojik analizlerini yapılıyoruz. Şu anda sahillerimizdeki deniz suyu tertemiz. Analiz sonuçları, yüzenlerin maruz kaldıkları risk seviyesinin değerlendirilmesi, kirliliğin tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için son derece önemli bir gösterge. Sezon içinde yapılan izlemelerde zorunlu değerleri sağlamayan yüzme alanı, öncelikle kirlilik kaynağının tespiti ve kirliliğin önlenmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirilmekte ve gerekli tedbirlerin alınması için ilgili belediye uyarılmaktadır. Bunun ardından yüzme alanı halkın kullanımına kapatılmaktadır." 
AYDIN
Aydın Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından Kuşadası ve Didim İlçelerinde bulunan plajlardan aldığı deniz suyu numune örneklerin çoğu temiz çıktı. 166 noktadan alınan numunelerin 162'sinde koli basiline rastlanmadığı belirtildi. Kuşadası'nda Kadınlar Plajı'nda 376, İmbat Plajı 440, 2'inci Halk Plajı'nda 380 ve 3'üncü Halk Plajı'nda 440 fekal koliform oranına rastlandığı belirtildi. Fekal koliform oranının 2 binin altında kaldığı Kuşadası ilçesindeki bu 4 noktada, kolibasili oranını denize girilmesine engel olmadığı belirtildi. Ayrıca Didim İlçesi'nde aralarında Altınkum Sahili'nin de bulunduğu 54 noktadan alınan numunelerin tamamının 'iyi' olarak derecelendirildi. Halk Sağlığı İl Müdürlüğü numunelerin 84'nün mavi bayrak, 81'inin Yüzme Suyu İzleme ve bir tanesinin de şikayet üzerine kontrol edildiğini açıkladı.
İZMİR
İzmir'de tatilcilerin akın ettiği Çeşme'nin de aralarında bulunduğu ilçelerde 94 noktadan ölçüm yapıldı. Kentteki plajların tamamında kolibasili oranının 0'a yakın olduğu açıklandı. İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, şöyle dedi:
"Plajların yüzülebilir alanlarında 15 günde bir tahlil yapıyoruz. kirlilik arz eden olursa belediyeler ile işbirliği yaparak, kirliliği ortadan kaldırmak için ortaklaşa çalışma yapıyoruz. Daha büyük bir sıkıntı olursa Çevre Bakanlığı'na bildiriyoruz. Eğer plajımız kirliyse siyah bayrak asarak vatandaşımızı uyarıyoruz. Şuan itibariyle tüm plajlarımız temiz, vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla kullanabilirler." 
BALIKESİR
Balıkesir'de 90 noktadan numune alındı. 83 plajda koli basiline rastlanmadığı deniz suyunun A kalite olduğu açıklandı. Kontrollerde 4 plajın iyi kalitede, 3 plajının ise kötü kalite olduğunun belirtildiği ifade edildi. Girilemez sınıfının bin fekal koliform oranında bulunduğu, bu oranın altında kalan iyi ve kötü kalite sınıfındaki 7 plajda denize girilmesine engel hiçbir durumunun bulunmadığı belirtildi. Kentteki B kategorisindeki yerlerin Burhaniye Ören Halk plajı, Edremit Akçay'daki Turgutreis Caddesi'nde bulunan plaj, Edremit Altınoluk Merkez Plajı ve Edremit Güre SSK Kampı Plajı olduğu belirtildi. C (kötü) kategorisinde yer alan Ayvalık Engürü Tatil Sitesi Plajı'nın toplam koliform oranının 270, fekol koliform oranının 160, Fekal streptokok oranının 90, Edremit Akçay Resort Otel Önü Plajı'nın toplam koliform oranının 460, fekal koliform oranının 90, fekal streptokok oranının 20, Edremit Zeytinli Belediye Plajı'nın toplam koliform oranının 180, fekal koliform oranının 40, streptokok oranının 0 olarak saptandığı ve denize girilmesinde herhangi bir sıkıntının bulunmadığı kaydedildi.
Yasaklı plajlarının bulunmadığını belirten Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hakkı Özçoban, Ege ve Marmara denizlerine kıyı ve uzun sahil şeridine sahip olduklarını ifade ederken, şöyle dedi:
"Buna rağmen denize girilmeyecek plaj yok. Yüzme sezonu açıldığından bu yana Ege denizine kıyısı bulunan merkezlerde 3, Marmara Denizi'ne kıyısı bulunan merkezlerde de 2 kez kontrol yapıldı. Çünkü Marmara'da Denize girme sezonu daha geç açılıyor. Ekiplerimiz Kontrollerini aksatmadan zamanında yapıyor. C sınıfı kapsamına giren bölgeler özellikle motorların yoğun olduğu yerler. Ve bölgedeki arkadaşlarımız, gerekli denetimlerini ve uyarılarını yapıyor. 17 Haziranda alınan örnekler sonrası Balıkesir'deki plajlardaki durum bu. Sıkıntılı yerlerinde kısa sürede B ve A sınıfına geçmesine çalışıyoruz." 
ÇANAKKALE
Çanakkale'de 28 noktadan numune alındı. Plajların hiçbirinde kolibasiline rastlanmadığı su değerlerinin A kalite olduğu açıklandı. Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Hanifi Kaplan "İl genelince bu yılın ilk numuneleri temiz çıktı. A sınıfı kalitede olduğunu gördü. Yaz boyu 15 günde bir numune almaya devam edeceğiz. Denizlerimiz çok temiz." dedi.
SU DEĞERLERİ ORANLARI
Kentlerin İl Sağlık Müdürlükleri tarafından özellikle yaz aylarında ve genellikle 15 günde bir yapılan kontrollerde sudaki koliform yani gıda ve suların sıhhi durumunu gösteren bakteri oranı ölçümü yapılıyor. Toplam koliform, fekal koliform ya da fekal streptekok değerlerine göre suya A'dan başlayarak kalitesine göre B ve C değerleri veriliyor. Bu değerler İl Sağlık müdürlüklerinin sitelerinden duyuruluyor. Mükemmel kalitede değerine sahip A'da toplam koliform 0 ve 1000'nin, fekal koliform 0 ve 200'ün ve fekal streptekok 0 ve 100'ün altında olması gerekiyor, Orta yani B Kalitedeki suda toplam koliform 1001 ile 10 bin Fekal koliform 201 ile 2 bin ve ya fekal streptekok 101 ile 1000 değerleri arasında bulunması gerekiyor. Kötü yeni C kalitesindeki suda toplam koliform 10 binden ya da fekal koliformun 2 binden ya da Fekal streptekok binden yüksek.

FOTOĞRAFLI