ÇANAKKALE Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı'nın 308 Nolu Botu, Ege Denizi'nde uluslararası sulardaki Zürafa Kayalıkları civarında avlanan Türk balıkçılarını, Yunan Sahil Güvenliği'nin tacizinden kurtardı. Türk botunun yaptığı manevralarla gözdağı verdiği Yunan botları ve helikopterinin bölgeden uzaklaşması balıkçılar tarafından saniye saniye görüntülendi.
Edirne'nin Enez İlçesi Limanı'ndan avlanmaya çıkan balıkçılar, uluslararası sulardaki Zürafa Kayalıkları yakınlarında avlanırken, Yunan Sahil Güvenlik botlarının tacizine uğradı. Kayalıkların bulunduğu bölgenin kendi karasularında kaldığını iddia eden Yunan Sahil Güvenlik ekibi, ısrarla tacizlerini sürdürdü. Bir süre sonra bölgede bir de Yunan helikopteri belirdi. Bunun üzerine teknelerinin radarlarından kendi karasularımızda olduğunu belirleyen Türk balıkçılar, 'Sahil Güvenlik 158' ihbar hattını arayıp yardım istedi. Bunun üzerine bölgeye Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı'na bağlı olarak Enez Limanı'nda görev yapan Sahil Güvenlik 308 Botu gönderildi. Yunan sahil Güvenlik ekiplerinin denizden ve havadan tacizine, Türk botu hızla araya girerek müdahale etti. Türk botu, kendisinden daha küçük olan iki Yunan botunun etrafından hızla dönüp, yarattığı dalgalarla balıkçıların yanından uzaklaştırdı. Yunan Sahil Güvenlik ekipleri, Türk botunun gelmesiyle karasularımızdan ayrılmak zorunda kaldı. Yaşanan taciz ve Türk botununun müdahale anı balıkçılar tarafından kamerayla görüntülendi. Balıkçıların muhabiriyle paylaştığı görüntülerden, Türk botlarının gelmesiyle sahipsiz olmadıklarını anlayıp gururlanan balıkçıların "Maşallah" deyip, "Ey, Türkiye'nin gururu bunlar. Helal olsun sana. Vatan, millet, helal olsun" gibi övgü dolu sözler söyledikleri duyuldu.
'İLK TACİZLERİ DEĞİL' İDDİASI
Tacize uğrayan 'Mollaoğlu' adlı trol teknesinin sahibi Kadir Erol, aynı bölgedeki karasularımızda avlandıklarında Yunan Sahil Güvenliği’nin bu tür tacizleriyle daha önce de karşılaştıklarını belirterek şunları söyledi:
"Zürafa Kayalıkları, suyun yüzeyinde çok az görünmekte. Ancak Yunan yetkililer, buraya beton döküp, fener dikti. Amaçları, kara sularının dışında olan kayalıkları son kara parçası yapıp, uluslararası sulardan bir 6 mil daha kazanmak. Biz Türk balıkçılar olarak, yıllardan beri bunu kabullenememekteyiz. Yunan Sahil Güvenlik ekipleri, Zürafa Kayalıkları yakınında avlanırken bizi taciz ettiğinde korkup kaçıyorduk. 10 yıl öncesine kadar bize bu bölgenin Yunan karasuları içinde kaldığı söyleniyordu. Sonradan öğrendik ki bu bölge uluslararası sulardaymış. Sahil Güvenliğimizin verdiği destek ile bizde artık buralarda avlanabiliyoruz."
Türk Sahil Güvenlik botları daha önce de pek çok kez Kardak Kayalıkları’nda balıkçıları taciz eden Yunan botlarını uzaklaştırmak zorunda kalmıştı.