EDİRNE’de Atatürk anıtı önünde toplanan ve kendilerine Roman denilmesine kızan bir grup, “Bizler Orta Asya’nın Çungarya bölgesinden göç ederek dünyanın dört bir yanına göçle yayılmış soylu Türk çingeneleriyiz. Biz Roman değiliz” diyerek eylem yaptı.
Edirne’nin çeşitli mahallerinde yaşayan ve kendilerine Roman denilmesine kızan 20 kişilik grup, Atatürk Anıtı’na gelerek eylem yaptı. Atatürk Anıtı önünde Türk Bayrağı açıp ellerinde, ‘Bizler Türk soyundan olan çingeneleriz’, ‘Biz Roman açılımını değil, yoksulluğun açılımını istiyoruz’, ‘Biz Roman değil çingeneyiz’, ‘Bizi işsiz evsiz eğitimsiz bırakanlar utansın’, ‘Bize destek verin bize sahip çıkın dünyaya örnek olalım’ dövizleriyle basın açıklaması yaptı.
Atatürk Anıtı önünde simgesel olarak Atatürk’e hitaben grup adına konuşan Bülent Örs, “Bizler Orta Asya’nın Çungarya bölgesinden göç ederek dünyanın dört bir yanına yayılmış Türk soylu insanlarız. Bizler için Hindistan kökenli olabilirler tabiri kullanılıyorsa da, bizim Hindistanlıkla bir alakamız olmayıp, biz Orta Asya’nın Çungarya bölgesinden göç eden Çungaryalılarız. (Çingeneyiz) Siyasetçiler bizi seçimden seçime hatırlıyor. Biz seçimden seçime hatırlanmak istemiyoruz. Biz itilip horlanan insanlar da olmak istemiyoruz. Bizler bugüne kadar hep horlandık. Ülkemiz yöneticileri bizlere hiç sahip çıkmadı. Bizleri günlük verilen harçlıklar ile başlarından saldılar. Bizlere dilenci muamelesi yapılmasını istemiyoruz. Bizlere köklü sahip çıkılmasını istiyoruz. Çoğunluğumuzun evi yok ya da yaşanabilir bir evi yok. Bir çoğumuz cahiliz, okuma yazma bilmeyenlerimiz dahi bulunmaktadır. En önemlisi geçimimizi sağlayacak bir iş sahibi değiliz. Yöneticilerimiz, seçimden seçime oylarımız için bizleri hatırlayıp ziyaretimize gelmekte. Ziyaretlerinde, bol vaatler ile bizlerin oylarını alıp, seçildikten sonra ise bizleri unutmaktadırlar. Bizler yaşanılabilir ev istiyoruz. Mesleki ve kültürel yönden eğitilmek istiyoruz.Üretip satarak, aile geçimimizi karşılamak istiyoruz” dedi.
Siyasetçilerin seçimden seçime kendilerini hatırlayıp verdikleri sözlerini tutmasından da şikayet eden grup adına açıklamayı okuyan Bülent Örs, “Bütün idareci ve yöneticilerimizi, bizlere sahip çıkmadıkları için Atatürk'e şikayet ediyoruz" diye konuştu.

ACZ(LK/AAA)(FOTOĞRAFLI)