BULGARİSTAN'da 26 Aralık 1984'te annesinin kucağında vurularak öldürülen 17 aylık Türkan bebeğin anısına Edirne’de yaptırılan büst törenle açıldı. Bulgaristan’dan gelen soydaş öğrencilerin okuduğu şiirler Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi ve çok sayıda katılanı gözyaşlarına boğdu.
Edirne Belediye Başkanlığı, Bulgaristan’da 26 Aralık 1984'te baskıcı rejimin asimilasyon kampanyasını protesto mitinginde 17 aylıkken annesinin kucağında öldürülen ve direnişin simgesi haline gelen Türkan bebeğin büstünü yaptırdı. Şükrüpaşa Mahallesi’nde yeniden düzenlenen parka konulan büst için açılış programı düzenlendi. Programa, Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Rıza, Bulgaristan’ın Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz, Kırcaali ilçe ve belde belediye başkanlarının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
ŞİİR AĞLATTI
Açılış programından önce Bulgaristan’dan gelen öğrenciler Türkan bebeğin öldürülmesini ve o dönemde yaşananları anlatan şiirler okudu. Bu sırada Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve çok sayıda kişi gözyaşlarına hakim olamadı. Türban bebeği asla unutmayacaklarını ifade eden Sedefçi, şunları söyledi:
“Ne mutlu bize, bir imparatorluk batarken, Selanik’ten güneş doğmuş, Türkiye Cumhuriyet’i kurulmuş. Bu ülke Türkan bebekleri, Mustafa Kemal'leri, şehitleri unutmayacak. Halkımız daima Türk olmanın onuruyla şerefiyle hep başı dik olarak dünyaya meydan okuyacak. Çok zor günler geçtiğini gayet iyi biliyorum. Bir bebek, bir melek şehit oldu. Hangi katil, gözü kara insanlar ona kıyabildiler. Lanetliyorum, o eller kırılsın diyorum. Ama bunlardan ders almak zorunda olduğumuzu da gayet iyi biliyorum. Sene 1989, 4-5 yıllık belediye başkanıyım. Ne yapacağımı bilemiyorum. 100 binler, geliyor, çaresiz, gözü yaşlı soydaşlarımız her gün geliyor ve çırpınıyorlar. ‘Sahip çıkın bizlere’ diyorlar. O sıkıntıları paylaşan bir arkadaşınızım ben.”
Konuşmaların ardından heykeltıraş Behçet Danacı tarafından yapılan ve annesinin kucağındaki bebeği simgeleyen mermer büst protokol üyeleri tarafından açıldı. İzleyenler, ellerindeki karanfilleri büst ve kaidesinin önüne bırakırken, birçok kişi de büst önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.