EDİRNE’de 1414 yılında yapılan Eski Cami’nin inşasının 600’üncü yılı nedeniyle mevlit okutuldu. Cami çıkışındaki 3 noktada dağıtılan etli pilav izdihama neden oldu.
Osmanlı tarihinde Fetret Devri olarak bilinen Süleyman Çelebi döneminde 1403 yılında inşasına başlanan ve I. Mehmed tarafından 1414'te tamamlanan Eski Cami, yapılışının bugün 600’üncü yılını doldurdu. Hala ayakta olan ve kentin en eski camilerinden biri olan yapının 600’üncü yılı nedeniyle Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü, mevlit okuttu. Edirne Valisi Hasan Duruer’in de katıldığı programla camii girişinde teknik özelliklerinin yer aldığı fotoğraf sergisi açıldı.
CAMİİ, AMERİKA KEŞFİNDEN ESKİ
Edirne Valisi Hasan Duruer, Eski Cami’nin Amerika’nın keşfedilmesinden 78 yıl önce yapıldığını ifade etti. Duruer, "1414 tarihine dikkat çekmek isterim. Amerika 1492 yılında keşfedildi. Amerika’nın keşfinden 78 yıl önce yapılan ecdat yadigarı eserle ne kadar övünsek azdır. O zamanlar dünya üzerinden belki 15 tane devlet vardı, bir tanesi bizim devletimizdi. Birleşmiş Milletlerdeki ülkelerin yüzde 90’ı henüz milletler cemiyetinde yada tarih sahnesinde yoktu. O yüzden Türk devleti dünyanın en eski medeniyetlerinden birini kurmuş bir millettir. Ecdadımızla, eserleriyle gurur duyuyoruz" diye konuştu.
PİLAV DAĞITIMINDA İZDİHAM ÇIKTI
Eski Cami’nin üç farklı çıkış noktasına konulan büyük tencerelerde Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü’nce dağıtılan etli pilav ve ayran ikramı sırasında izdiham çıktı. Bazıları sıraya girerken, kenardan pilav almak isteyenlerle görevliler arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Bazı vatandaşlar pilav alabilmek için birbirleriyle yarıştı.
Pilavların dağıtıldığı plastik tabak ve kaşıklar kısa sürede tükenince çok sayıda vatandaş pilav alamadı. Büyük tencerelerde pilav dağıtımı bir süre dururken, daha sonra tabak bulup gelenler pilav aldı.
Program pilav dağıtımının ardından sona erdi.