EDİRNE ve Kırklareli’nde zihinsel engelli öğrenciler Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ‘temsili askerlik’ uygulamasında asker elbiseleri giyerek bir günlük asker olmanın heyecanını yaşadı.

Edirne’deki temsili askerlik uygulaması Jandarma Komutanlığı’nda yapıldı. Zihinsel ve bedensel engelli 20 kişinin katıldığı uygulamada asker kıyafeti giyen gençler selamlama, tören yürüyüşü eğitimleri aldı. Törene Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arıcı, Edirne Jandarma Komutanı Albay Hakkı Çetin ile engelli gençlerin ailesiyle, yakınları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından başlayan törende zihinsel engelli askerler Türk Bayrağı'na ellerini koyarak yemin etti.

Temsili askerlik uygulamasına katılan bedensel engelli Mehmet Kaynarca, bir günlük de olsa asker olmanın heyecanını yaşadıklarını ifade ederek, “Normal insanlar gibi görevimizi tamamlamaya askerlik yapmaya geldik. Ben buraya 1 günlük de olsa askerlik yapmaya geldim. Bizler engelliyiz fakat vatanı korumak için engelli değiliz. Gerekirse canımızı seve seve vatan için feda ederiz. Çünkü bizler Mustafa Kemal’in askerleriyiz. Bu vatan için şehit olmaya hazırız” dedi.

Zihinsel engelli temsili askerin bu konuşmasının ardından, duygusal anlar yaşandı. Askeri birliği gezen ve bol bol hatıra fotoğrafı çektiren zihinsel engellilerden bazıları duygularına hakim olamayarak ağladı. Engelli askerler terhis belgelerini almalarının ardından tören yürüyüşü yaparak kendileri için düzenlenen kokteyle katıldı.

KIRKLARELİ’NDEKİ TEMSİLİ ASKERLİK HEYECANI

Kırklareli’nde ‘temsili askerlik’ uygulaması için 19 zihinsel ve bedensel engelli, aileleriyle birlikte sabah saatlerinde Jandarma Komutanlığı’na geldi. Kayıtları yapılan engelli gençlere burada askeri kıyafetleri verildi. Tören için 19 kişiye tören geçişi, selamlama eğitimler verildi. Öğlen yemeğini erbaşlarla birlikte karavanadan yiyen zihinsel engelliler, Kırklareli Jandarma Komutanlığı bahçesinde resmi tören katıldı.

Jandarma Komutanlığı’nda yapılan resmi törene Vali Mustafa Yaman, 55’nci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, İl Jandarma komutanı Kıdemli Albay Ömer Lütfü Mor ve engelli gençlerin aileleri katıldı.

Törende konuşan Kırklareli Jandarma Komutanı Mor, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ayrılmaz bir parçası olan Türkiye Cumhuriyeti Jandarması saflarında askerlik hizmeti yerine getirmek için gelen evlatlarımız heyecan ve coşku ile askerlik elbiselerini giydi. Kahraman birer Mehmetçik olarak karşınızda gurur ve onurla durmaktadır” dedi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından temsili askerlik törenine geçildi. Zihinsel engelliler Türk Bayrağı üzerinde silahlarla birlikte yemin ederek resmi askerlik görevini tamamlayıp bir günlük de olsa asker olmanın sevincini aileleriyle birlikte yaşadı. Vali Mustafa Yaman ve protokol üyeleri tarafından temsili asker olanlara terhis belgelerini verirken, resmi geçidin ardından temsili askerlik yapanlar ve aileleri kokteyle katıldı.

ACZ,AÜÜ(LK/SSA) (FOTOĞRAFLI)