ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi'nde, Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye Geçişi ve Gelibolu Fethi'nin 660'ıncı yıldönümü etkinlikleri kapsamında Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın komutanlarından Ece Bey törenle anıldı.
Gelibolu'ya bağlı Karainebeyli Köyü'ndeki Ece Bey'in mezarı başına düzenlenen anma törenine, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanlığı 18'inci Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen, Gelibolu Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Bartan ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Yağışlı havada gerçekleşen törende, Kaymakam Nazlı, Tuğgeneral Gürgen ve Başkan Yardımcısı Bartan Ece Bey'in mezarına buket sunularak saygı duruşunda bulunuldu. Törenin ardından köy kahvesinde katılımcılara pilav ikram edildi.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ DE KATILDI
Anma törenine bu yıl ilk olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğrencileri de katıldı. Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Halil Çetin öncülüğünde, 40 bölüm öğrencisinin yanı sıra 10'u da Tarih Topluluğu'ndan olmak üzere toplam 50 öğrenci de Ece Bey'i mezarı başında andı. Çanakkale'de bir yıl önce göreve başladığını kaydeden Doç. Dr. Halil Çetin, daha önce öğrencilerin bu törenlere katılım sağlanmadığını öğrenince harekete geçtiğini belirtip, "Gelibolu'nun fethi derslerimiz arasında önemli yer tutuyor. Öğrencilerimizle bu törenlere katılarak, hem tarihimizi hatırlama hem o insanları anma, hem de farkındalık yaratarak kültürel değerlerimize sahip çıkmayı istedik" dedi.
RUMELİYE GEÇİŞ CANLANDIRILACAK
Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye Geçişi ve Gelibolu Fethi'nin 660'ıncı yıldönümü etkinlikleri kapsamında yarın (Pazar), Lapseki İlçesi'ne bağlı Çardak Beldesi'ndeki Yakup Bey'in türbesinde anma töreni gerçekleştirilecek. Ardından törene katılan protokol üyeleri, Mehteran Bölüğü eşliğinde belde merkezinden yürüyerek Çardak İskelesi'nden feribota binip Gelibolu'ya ulaşarak Rumeli'ye geçişi canlandıracak. Ardından Gelibolu'nun Bolayır Köyü'ndeki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ziyaret edilecek.

DZ(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)