Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden (MAKÜ) iki bilim adamı, e-kitaplar için kriptolu koruma sistemi geliştirdi. Bu yöntemle korsan yayıncılığın önüne geçildiği gibi elektronik kitapların yaygınlaşması da hedefleniyor.
MAKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yaşar Demir ve bilgisayar uzmanı Hüseyin Durmuş, dünyada mevcut koşullarda 'pdf' ya da 'text' dosyaları olarak uygulanan elektronik kitapların kısa sürede korsanlarının çoğaltılarak yayılması ve yazarların telif haklarının gasp edilmesinin önüne geçebilecek bir çalışma başlattı.
İki bilim adamının 1 yıl önce başlayan çalışmaları sonucunda, e-kitaplara ilişkin şifreleme yöntemiyle kriptolu koruma sistemi geliştirildi. Sisteme ilişkin son denemelerini gerçekleştiren ve başarılı sonuç elde eden Prof. Dr. Yaşar Demir ve uzman Hüseyin Durmuş, bir yayıneviyle anlaştı ve ilk kriptolu koruma sistemine sahip kitabın hazırlık çalışmalarına başlandı.
Şifreleme yöntemiyle e-kitap kriptolu koruma sistemine ilişkin Prof. Dr. Demir, "Dünyada mevcut koşullarda kitap, internet üzerinde pdf ya da text olarak veriliyor, kısa sürede de korsanı çoğaltılarak yayılıyor ve yazarların telif hakları gasp ediliyor. O nedenle daha ekonomik ve kullanımı her an her yerde mümkün olan bilgi kullanılamaz hale geliyor. Üzerinde çalıştığımız elektronik kitaplara şifreleme sistemini bulduk. Bir yayınevi düşünün; kitapları internete koyar, ancak şifre çözücüsü olmayan hiçbir insan bu kitabı okuyamaz. Bu şifrenin kırılması ihtimali imkansıza yakın" diye konuştu.
KISA SÜREDE BİLGİYE ERİŞİM
Bu yolla korsan yayıncılığın engelleneceğini ve elektronik kitapların yaygınlaşacağını söyleyen Prof. Dr. Demir, "Dünyada 10 yıldır elektronik kitaplara geçiş var, ancak yazar ve yayın hakları korunmadığı için elektronik kitaplar yaygınlaşamıyor. Oysa taşıma ve yarı maliyete elde edilebilecek ve her ortamda kullanılabilecek elektronik kitaplar, bizim bulduğumuz şifreleme yöntemiyle insanların bilgiye çok kısa sürede ulaşmasına katkı sağlayacak" dedi.
SADECE KİTAP SAHİBİ KULLANABİLECEK
Sisteme ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Demir, e-kitabı alan kişinin kendi bilgisayarına kurup çalıştırabileceği bir yazılım olacağını, başka birinin o programı kullanamayacağını belirtti.

MÇ(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)