DÜZCE Valisi Ali İhsan Su, isteyen herkesin binalarının risk durumunu tespit ettirebileceğini belirterek, "Binalar riskli çıkarsa devletimiz özel kolaylıklar getiriyor ve vatandaşımızın bir an önce sağlıklı binalara kavuşmasını temin ediyor" dedi.
12 Kasım 1999'da saat 18.57'de merkez üssü Kaynaşlı olan 7.2 büyüklüğündeki depremde Düzce'de 782 kişi yaşamını kaybederken, 16 bin 666 konut yıkıldı. 12 Kasım depreminin üzerinden 14 yıl geçerken, Düzce geçen sürede yaralarını sardı. Yıkılan konutların yerine yeni konutlar yapılırken, Teşvik Yasası ile yatırımcıların Düzce'ye akın etmesiyle kentten göç de engellenmiş oldu. 14 yılda Düzce modern bir görünüme kavuştu.
Düzce'nin birinci derece deprem kuşağında olan bir bölge olduğunu söyleyen Vali Ali İhsan Su, "O günden bu güne yapılan çalışmalar sonucunda vatandaşlarımızın ihtiyaçları giderilmiş, depremin yaraları sarılmış ve bugün, yarınlara çok daha güvenle bakan bir Düzce ili konumuna gelmiştir. Yaklaşık 16 bin konut ağır hasarlı olarak yıkılmış ve bu süre zarfında da sadece kamu eliyle 16 binin üzerinde konut yaptırılarak hak sahiplerine teslim edilmiştir. Ülkemiz deprem kuşağında ilimiz de dahil olmak üzere. Bizim ilimiz birinci derece deprem kuşağında olan bir il. Bu açıdan önemli olan depremlere hazırlıklı olmak, afetlere hazırlıklı olmak önemlidir" dedi.
RİSK TESPİTİ YAPILMASINI İSTEDİ
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında vatandaşların binaların risk durumu tespit etmelerini isteyen Su, "Vatandaşlarımıza bu kanunla şu imkan getirilmiştir. Vatandaşımız binasıyla ilgili olarak, bir risk tespiti yaptırabilir. Bu kanunla ilimizde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz, üniversitemiz başta olmak üzere dört tane de özel firmaya bu tespitleri yapabilmek için lisans verilmiştir. İsteyen vatandaşlarımız binalarının risk durumlarını müracaat ederek yaptırabilirler. Bu kanun kapsamında, eğer yaptırdıkları risk tespiti sonucunda binalarında herhangi bir risk yoksa, binaları sağlamsa bu güzel ama binaları riskli bina olarak çıkarsa, işte bu kanun kapsamında devletimiz, hükümetimiz vatandaşlarımıza kredi temini, kira yardımı, taşınma yardımı gibi bir takım özel kolaylıklar getiriyor ve vatandaşımızın bir an önce sağlıklı binalara kavuşmasını temin ediyor. Ben bu açıdan, depremin yıldönümünde tüm vatandaşlarımıza şu çağrıyı yapıyorum; Herkes üniversite veya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne müracaat ederek binalarının risk durumunu tespit ettirsin."
SANAYİ HAMLESİ GERÇEKLEŞTİ
Depremden sonra Düzce'de ekonomik anlamda da çok önemli gelişmeler meydana geldiğini ifade eden Vali Su, "Teşviklerle ilimizde çok önemli sanayi yatırımları gerçekleşmiştir. İstihdamda çok önemli olumlu gelişmeler kaydetmiştir. Deprem sonrasında işsiz kalanlar, işini kaybedenlere yönelik bu teşvikle gerçekten çok önemli bir sanayi hamlesi de gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.
YENİ BİNALAR GÜVENLİ
Düzce Belediye Başkanı AK Parti'li İsmail Bayram ise depremden sonra yapılan binaların çok daha güvenli olduğunu vurgulayarak, "Depremden sonra binaların yapımına ilişkin birçok düzenlemeler oldu. Deprem yönetmelikleri çıktı, yapı denetimleri oluşturuldu. Dolayısıyla şu an yapılan binalar 1999 öncesinde yapılan binalara göre çok farklı, çok daha güvenli, çok daha sağlam binalar. Deprem tabiki bizim engelleyebileceğimiz bir oluşum değil, bir doğal afet ama biz şunu yapabiliriz; deprem riski altında olan bölgeler olarak yaşam alanları olarak, coğrafya olarak buradaki yaşam koşullarımızı daha güvenli hale getirebiliriz. Bunun da en önemli yolu daha sağlam, daha güvenilir binalarda oturmak. Dolayısıyla Düzce'de bu oluyor şimdi. Ve bu yönetmeliklere uygun yapılan binalarda eminiz ki böyle bir şeyle karşılaşıldığında çok daha dayanıklı olacaktır" dedi.
3 KAT GÜVENLİ
Düzce'de şu an 3 kat uygulaması olduğunu söyleyen Bayram, "Deprem öncesine baktığımızda zannediyorum son olarak 6 kata izin verilmişti. Ama devamının da geleceği yönünde bir beklenti de vardı. O günlerle kıyasladığımızda tabi kat adetleri yarı yarıya düşmüş oldu. Ve toplumunda şuan da 14 yıl üzerinden geçmiş olmasına rağmen daha yüksek katlara bakış açısı pek olumlu değil. Yani Düzce'de her anlamda 3 kat artık bir geçerlilik kazanmış durumda. Dolayısıyla toplumunda bu yöndeki beklentilerini dikkate alarak bu kararların verilmesi gerekiyordu ve belediye olarak da belediye meclislerinin yapmış olduğu çalışmalar ve değerlendirmeler sonucunda da 3 katın Düzce için şuan itibarıyla hem istenen, hem de güvenilir bir sınırlama olduğunu hepimiz görüyoruz."
BELEDİYELER SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİ
Bayram vatandaşların sağlam yapılarda yaşaması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Depremin üzerinden 14 yıl geçti. Birçok kaybımız oldu. Allah'tan rahmet diliyorum can kaybı olanlar için, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Biz depremi her gün zihnimizde tutarak korku ile yaşayamayız. Hayatımızı bu şekilde devam ettiremeyiz. Ancak toplumun önünde görev almış kişiler, özellikle belediyelerin bu gerçekten hiç ayrılmadan düzenlemelerini bu yönde yapması lazım. Ve halkımızın da tabi ki bu yaşam alanı içinde kendi can güvenliğini öncelikle sağlayabileceği sağlam yapılar içinde yaşaması lazım. Ama burada en önemli husus idareci pozisyonunda olanların. Özellikle belediyelerin bu sorumluluğu toplumun önünde yerine getirebilmeleri lazım."